24/5/12

Στις 25 Μαϊου η "Δίκη του Σωκράτη" - Πρωτοφανής η ανταπόκριση του κοινού


Τεράστια είναι η ανταπόκριση του κοινού στην «Δίκη του Σωκράτη» που θα επαναληφθεί 2.500 χρόνια μετά, στις 25 Μαΐου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν και οι παρευρισκόμενοι στη δίκη θα παρακολουθήσουν διακεκριμένους δικαστές και νομικούς να διασταυρώνουν τα ξίφη τους όσον αφορά την αθωότητα ή την ενοχή του μεγάλου φιλοσόφου.

Για την τύχη του Σωκράτη θα αποφασίσει όμως το κοινό, που θα κρίνει τα επιχειρήματα κάθε πλευράς. Η νέα δίκη θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση ενώ η παρακολούθησή της θα γίνεται και μέσω διαδίκτυου (με live streaminghttp://www.sgt.gr/gr/programme/event/688)

Αιώνες μετά από το θάνατο του Σωκράτη (399 π. Χ.) το ερώτημα που τίθεται όμως τώρα είναι, αν μπορεί να επανεξετασθεί η υπόθεση υπό το πρίσμα του χρόνου που μεσολάβησε και σύμφωνα με τη επικρατούσα σήμερα αντίληψη για τη δικαιοσύνη. Όπως είναι γνωστό, οι κατηγορίες εναντίον του Σωκράτη ήταν ασέβεια προς τους θεούς της πόλης, εισαγωγή «καινών δαιμονίων» και διαφθορά των νέων. Από τους 500 αθηναίους πολίτες που είχαν ψηφίσει τότε στη δίκη, ένοχο τον είχαν κρίνει οι 280. Σήμερα οι δύο πλευρές (κατήγοροι και υπερασπιστές) θα επιχειρήσουν μία επαναπροσέγγιση στην συμβολή του Σωκράτη στο πεδίο της φιλοσοφίας αφενός και αφετέρου στη δημόσια ζωή της αρχαίας Αθήνας.

Δικαστές θα είναι οι: Λόρδος Richard Aikens, δικαστής, μέλος του Εφετείου της Αγγλίας και της Ουαλίας (Αγγλία). Sophie - Caroline De Margerie, δικαστής στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Γαλλία). Pierre Delvolvι, μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών της Γαλλίας. Stephan Gass, αντιπρόεδρος του Εφετείου της Ελβετίας. Δρ Giusep Nay,πρώην πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Ελβετίας. Loretta Preska: πρόεδρος του Αμερικανικού Περιφερειακού Δικαστηρίου της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης. Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη, ακαδημαϊκός, ομ. καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου, πρώην πρόεδρος της Βουλής. Βασίλειος Ρήγας, πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου. Σερ Stephen Sedley, μέλος του Εφετείου της Αγγλίας και της Ουαλίας. Francois Terrι, μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών (Γαλλία). Harm Peter Westermann, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Τύμπινγκεν (Γερμανία).

Τον Σωκράτη θα υπερασπιστούν οι δικηγόροι: Michael Beloff, QC (Αγγλία) και Patrick Simon (Γαλλία) ενώ υπέρ των Αθηναίων θα αγορεύσουν οι δικηγόροι: Ηλίας Αναγνωστόπουλος: αν. καθηγητής Ποινικών και Εγκληματολογικών Σπουδών και δρ Αντώνης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση.
Η προηγούμενη «δίκη» εξάλλου που είχε γίνει πέρυσι τον Μάιο στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση, κατέληξε στην αθώωσή του. Κάτι που προφανώς θα επαναληφθεί...

Διαβάστε και το σχετικό δημοσίευμα του defencenet.gr μερικές ημέρες πριν

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

2 σχόλια:

  1. Άλλη μια ετεροχρονισμένη σπίλωση της Δημοκρατίας και των θεσμών της, ένας φόρος τιμής στον ιδεολογικό ιδρυτή των πασι φύσεως απολυταρχιών απο τους πνευματικούς ταγούς των σημερινών ολιγαρχών , μετά την παρωδία δίκη στην Αμερική τώρα και στην Ελλάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ψαρουδα-μπεν - ακι τι δουλεια εχει ς'την δικη του Σωκρατους??? αυτη δεν ειναι η λατρις των εβραιων [ΚΙΣ], αυτη δεν ανακοινωσε ς'τον παπουλια τον περιορισμο !!!! των συνορων μας και της δημοκρατιας???
    πανε καλα τα φροκαλα του πασοκ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή