6/3/11

Κινημα για την διάσωση του Ελληνικού


Εάν κάτι έχει πετύχει απόλυτα η κυβέρνηση, αυτό είναι η δη­μιουργία κινημάτων και η συ­σπείρωση των πολιτών… Μετά την έμπνευση που έδωσε για τη δημιουρ­γία του κινήματος «Δεν πληρώνω», μετά την μπετόν αρμέ αντίσταση των κατοίκων της Κερατέας, το νέο δημιούργημά της είναι το Κίνημα Μητρο­πολιτικής Αντίστασης για το Ελληνι­κό. Ένα κίνημα που άρχισε να «γεν­νιέται» μετά την απόφαση της κυβέρ­νησης να προχωρήσει στην εκποίηση του Ελληνικού και να κάνει γαργάρα τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ίδι­ου του πρωθυπουργού για δημιουρ­γία Μητροπολιτικού Πάρκου.
Χαρακτηριστική είναι η κοινή δή­λωση πουυπέγραψαν οι δήμαρχοι ΑλίμουΓλυφάδας και Ελληνικού -Αργυρούποληςμε την οποία επιση­μαίνουν: «Θα αντιταχθούμε σε κάθε προσπάθεια που θα αναιρεί τη μετα­τροπή του Ελληνικού σε πάρκο και θα το μετατρέπει σε χώρο κερδοσκοπί­ας επιχειρηματικών συμφερόντων σε βάρος της ζωής μας, της υγείας μας και των μελλοντικών γενιών».
Και εάν η αντίδραση των όμορων δήμων θεωρείται για την κυβέρνηση – και για πολλούς ακόμα – αμελητέα, δεν θα συμβεί το ίδιο με το κίνημα, που αργά αλλά σταθερά παίρνει δια­στάσεις σε όλο το λεκανοπέδιο.

Όπως επισημαίνουν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, οι εν κρυπτώχειρισμοί της κυβέρνησης και το συ­στηματικό άδειασμα που κάνει σε δή­μους και φορείς της περιοχής είχαν αποτέλεσμα τη συσπείρωση ομάδων και πολιτών σχεδόν από όλους τους δήμους του λεκανοπεδίου, αλλά και από πόλεις της περιφέρειας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την ανοι­κτή επιστολή που απευθύνεται προς την κυβέρνηση, την τρόικα και τους εμίρηδες υπογράφουν μέχρι στιγμής 65 πρωτοβουλίες και κινήσεις πολι­τών, καθώς και δημοτικά σχήματα από το Χαϊδάρι και την Πεντέλη μέχρι τις Σέρρες και την Ύδρα!
Σύμβολο αγώνα
Στην ανοιχτή επιστολή επισημαί­νεται: «Σας ενημερώνουμε ότι το Ελ­ληνικό δεν θα πουληθεί! Δεν θα που­ληθεί γιατί δεν σας ανήκει, ανήκει σε όλους μας. Δεν θα πουληθεί γιατί έχει γίνει σύμβολο του αγώνα για το περι­βάλλον και το πράσινο της Αθήνας, δεν θα πουληθεί γιατί, αν συμβεί αυ­τό, δεν θα μείνει τίποτε πλέον όρθιο, θα πουληθεί η γη μας, τα σχολεία μας και τα νοσοκομεία μας, το νερό που πίνουμε και η θάλασσα που κολυμπά­με. Το Ελληνικό δεν θα πουληθεί γιατί θα μας βρείτε απέναντί σας, να το φυ­λάμε εμείς οι ίδιοι!».
Οι 65 φορείς και κινήσεις πολιτών υποστηρίζουν τη μελέτη του Πολυτε­χνείου που έγινε για λογαριασμό της ΤΕΔΚΝΑ, η οποία με στοιχεία απο­δεικνύει ότι η δημιουργία Μητροπο­λιτικού Πάρκου στα 6.000 στρέμμα­τα του πρώην αεροδρομίου είναι και αναγκαία και εφικτή και οικονομική λύση. Όπως επισημαίνεται στην ανοι­χτή επιστολή, «το πάρκο κοστίζει όσο το ένα τέταρτο ενός γερμανικού υπο­βρυχίου που γέρνει! Το πάρκο θα μπο­ρούσε να έχει γίνει ήδη αν δεν σπατα­λούσαν ή δεν χάριζαν στις εταιρείες που λυμαίνονται τον χώρο τα 80 εκα­τομμύρια ευρώ των συμβάσεων που οι ίδιοι υπέγραψαν από το 2005».
Αναλυτικά παρουσιάζουμε και τις 65 οργανώσεις που υπογράφουν την ανοιχτή επιστολή, γιατί έχει μεγάλη σημασία η «γεωγραφία» τους. Επιση­μαίνεται ότι η συλλογή υπογραφών συνεχίζε­ται. Την επιστολή υπο­γράφουν:
♦ ΔίκτυαΠαναττικό Δί­κτυο κινημάτων πόλης και ενεργών πολιτών, Συντονιστι­κή Επιτροπή για τη διάσωση της παραλίας Σαρωνικού, Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη διά­σωση του Υμηττού, Πρω­τοβουλία για έναν αυτοδιαχειριζόμενο αγρό στο Ελληνικό, Δίκτυο πολιτών για την προστασία της Πάρνηθας, Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα.
♦ 27 φορείςΠαρατηρητήριο Ελεύθε­ρων χώρων Αθήνας-Αττικής, Επιτροπή Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώ­να, Επιτροπή Αγώνα για τη διάσωση του κτήματος Ζωγράφου, «Αντίλο­γος» - Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Ηλιούπολης, OIKO-ΠΟΛΙΣ Χαϊδαρίου, Πρω­τοβουλία πολι­τών για την προστασία του Υμητ­τού, Πολιτι­στικός - Λα-ογραφικός Σύλλογος Ατ­τικής «Η Αργυρού-πολη», Κίνηση Πολιτών Μοσχάτου «Μεσοποταμία», Επιτροπή κατοίκων για του Φιλοπάππου, Κίνηση Πολιτών ΚΗΦΙ-SOS, Πευκίτες - Πεντέ­λη Οικολογική Κίνηση Πεύκης, Φίλοι Πυριτιδοποιείου - Αιγάλεω, Πρωτο­βουλία Πολιτών Βύρωνα για τη διά­σωση του Υμηττού, Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης, Σύλλογος «Φυσι­ολάτρες, Ορειβάτες, Σπηλαιο­λόγοι», Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας Αττικής, ΒΙΟΖΩ - Bιο-καταναλωτές για ποιοτική ζωή, Σύλ­λογος «Δικαίωμα Ζωής», Γλυφάδα, Επιτροπή Ακαδημίας Πλάτωνος, Όμι­λος Α.Ε.Τ.Ο.Σ Γλυφάδας, Συνέλευση Λόφου Λαμπράκη, «Ενωτική Πρωτο­βουλία» Καθηγητών ξένων γλωσσών Ν. Αττικής, Nosotros - Ελεύθερος Κοι-νωνικός Χώρος - Αθήνα, MOnuMENTA, Ομάδα Πολιτών Πανοράματος Θεσσα­λονίκης, Φίλοι της γης (Θεσσαλία).
♦ 28 Δημοτικά σχήματαΔημοτική Κίνηση Αθήνας «Ανοιχτή Πόλη», Δη­μοτική Κίνηση Πειραιά «Το Λιμάνι της Αγωνίας», Δημοτική Κίνηση Γαλατσί­ου «Άλλος Δρόμος», Αυτόνομη Πρω­τοβουλία πολιτών Αλίμου, Δημοτική Κίνηση Αλίμου «Άνω - Κάτω στο Κα­λαμάκι», Ανοιχτή Δημοτική Κίνηση Κορυδαλλού «Πάμε Αλλιώς», Δημο­τική Παράταξη «Αριστερή Όχθη» Νέ­ας Ιωνίας, Ενότητα για την Νέα Ιωνία, Δημοτική Κίνηση «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου», Δημοτική Κίνηση Πολιτών Μοσχάτου - Ταύρου «Δράση Τώρα», Κίνηση Πολιτών Γέ­ρακα, Δημοτική Πρωτοβουλία «Στά­ση Βύρωνα», Κίνηση Πολιτών Νίκαιας «Κόντρα στο Ρεύμα», Δημοτική Κίνη­ση Αγ. Αναργύρων - Καματερού «Αλ­ληλεγγύη η δύναμή μας», Δημοτική Κίνηση Αμαρουσίου «Κόντρα στον και­ρό», Δημοτική Κίνηση Νέας Σμύρνης «Στροφή», Δημοτική Κίνηση «Πολίτες σε κίνηση» Δάφνης - Υμηττού, Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων «Δράση για μια άλλη πόλη», Δημοτική Κίνηση «Δύνα­μη Πολιτών» Δήμου Μαραθώνα, Αρι­στερό Σχήμα Ιλίου, Δίκτυο Πολιτών Χολαργού - Παπάγου, Κίνηση Πολιτών Ύδρας, Δημοτική Παράταξη «Κίνηση Ενεργών Πολιτών Πάρου», Σύλλογος Προστασίας Αράχθου, «Διάβαση Πε­ζών» - Δημοτική Κίνηση Σερρών, Αυ­τοδιοίκηση Πολιτών Δήμου Δράμας, Δημοτική Κίνηση «Καρδίτσα, Πόλη της Αλληλεγγύης», Δημοτική Κίνηση «Δη­μόσιος Χώρος Πρέβεζα - Λούρος - Ζά­λογγο».
♦ Συνυπογράφουν επίσης: «Σπίθα» Αργυρούπολης - Ελληνικού - Γλυφά­δας - Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας, Νέ­οι Πράσινοι, Νεολαία Οικολόγων Πρά­σινων, Οικολόγοι Πράσινοι Νοτίων Προαστίων.
Αναλυτικό ρεπορτάζ για το «πεί­ραμα» Ασεμπίγιο και τις μυστικές δι­αβουλεύσεις στο Κατάρ και τηνΕλβε­τία μπορείτε να διαβάσετε στο «Πρά­σινο Ποντίκι».


http://topontiki.gr/article/14426

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου