25/9/10

Το «θάψιμο» της Απόφασης Όραμς

Οι προτάσεις της πλευράς μας για το περιουσιακό αναιρούν την δέσμευση του Προέδρου να διαπραγματευτεί στη βάση αρχών. Συγκεκριμένα, αποκατάσταση των περιουσιών στους ιδιοκτήτες (Ε/κ και Τ/κ) στην βάση θεμελιακών αρχών σημαίνει εφαρμογή της υρωπαϊκής) νομιμότηταΣ χωρίς Εθνοτικες διακρίσεις και με τυχόν εξαιρέσεις να εγείρονται από την άλλη πλευρά. Στο προηγούμενο άρθρο εξηγήσαμε δύο «Γενικές Αρχές» των προτάσεων που δείχνουν ότι άλλο έπρεπε να είναι το περιεχόμενο από κάποιον που διαπραγματεύεται στην βάση αρχών. Σ΄ αυτό το άρθρο, θα αναδείξουμε την συνέργεια της πλευράς μας στον ακρωτηριασμό του δικαιώματος ιδιοκτησίας.

Η Απόφαση Όραμς του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ-Απρίλιος 2009), ήταν όντως σεισμός που ταρακούνησε «ισορροπίες» δεκαετιών επειδή κατοχύρωνε την ιδιοκτησία ως θεμελιακή αρχή της Ε.Ε. και επιπλέον, καθιστούσε τις αποφάσεις Κυπριακών Δικαστηρίων με ισχύ σε ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας (και τα κατεχόμενα) και δεσμευτικές για όλα τα κράτη-μέλη. Οι Τούρκοι εξέφρασαν οργή «για παραγνώριση της πολιτικής πτυχής του κυπριακού» και διότι «υποκινήθηκε από όσους στην Ε.Ε. δεν επιθυμούν λύση». Ακολούθησε όργιο παρασκηνίου που κατέληξε –το αποκαλύψαμε με στοιχεία- σε συνωμοσία αξιωματούχων του ΟΗΕ και Τούρκων για να «θάψουν» την Απόφαση Όραμς, ενώ οι δικοί μας παρακολουθούσαν παθητικά. Ωστόσο, θεωρούσαμε ότι το «θάψιμο» της Απόφασης ήταν αδιανόητο να είχε την ανοχή ή συνέργεια της δικής μας πλευράς. 

Δυστυχώς, μια σειρά γεγονότων στα 2 χρόνια φανερώνουν την συγκαλυμμένη μεθόδευση ανάμεσα σε αξιωματούχους του ΟΗΕ και Τούρκους, με παθητικό συνεργό την πλευρά μας για ενταφιασμό της Απόφασης Όραμς. Οι πρόσφατες προτάσεις στο περιουσιακό αποτελούν την ταφόπλακα σε αυτή την αλυσίδα γεγονότων. Συγκεκριμένα, πριν το τέλος του 2009, απόρρητα έγγραφα των διαπραγματεύσεων προκαλούσαν αγωνιώδη ερωτήματα για την αδιανόητη στάση της πλευράς μας. Μακριά από τα φώτα  δημοσιότητας, το θέμα τέθηκε σε αρμόδιους, χωρίς να δοθούν εξηγήσεις. Ομολογουμένως, μου ήταν ακόμη αδιανόητο ότι η σιωπή  έκρυβε οποιαδήποτε εμπλοκή της πλευράς μας στην μεθοδευμένη επιδίωξη για ενταφιασμό της Απόφασης.  

Τον Μάιο-Ιούνιο 2009 είχαμε την συνομωσία Πάσκο-Ντάουνερ με τον Τούρκο Μόνιμο Αντιπρόσωπο στον ΟΗΕ για να διαγραφεί από την Έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ (παράγραφος 10) προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, η αναφορά στην Απόφαση Όραμς. Στόχος τους να αποκλειστεί η δυνατότητα στην Ε/κ πλευρά να ενδυναμώσει την θέση της στο περιουσιακό. Η ανοχή της πλευράς μας στην συνωμοσία των αξιωματούχων του ΟΗΕ με Τούρκους για να προωθηθεί η  «διζωνικότητα» στην βάση της τουρκικής ερμηνείας και όχι με βάση την Απόφαση Όραμς, είναι καταγραμμένη. 

Αργότερα, προέκυψε η επιστολή του Προέδρου στον ΓΓ του ΟΗΕ με αναφορά στις «ευαίσθητες ισορροπίες δεκαετιών» που δεν πρέπει να ανατραπούν. Και μόλις πριν μερικές βδομάδες, ο Κυβ. Εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Κυβέρνηση δεν στηρίζει προώθηση της διαδικασίας εναντίον των Όραμς για αίτημα κατεδάφισης των υποστατικών που έχτισαν παράνομα στην περιουσία του Αποστολίδη, πράγμα που ουσιαστικά συνεπάγεται αχρήστευση της Απόφασης Όραμς. 
Τελευταία πράξη σε αυτή την σειρά αλληλένδετων γεγονότων είναι το περιεχόμενο των προτάσεων του Προέδρου και της διαπραγματευτικής ομάδας, όπου ο παράνομος καταπατητής ξένης περιουσίας (π.χ. οι Όραμς) μετατρέπεται σε «σημερινό χρήστη της περιουσίας», που μπορεί να την κρατήσει εφόσον πείσει κάποια Επιτροπή ότι η ταλαιπωρία που θα υποστεί από εγκατάλειψη την περιουσίας που κατείχε παράνομα θα είναι δυσανάλογη από εκείνην του ιδιοκτήτη (π.χ. του Αποστολίδη). 

Ενώ αυτά συμβαίνουν, το ίδιο διάστημα η Τουρκία υποχρεώθηκε σε παραδοχή στο ΕΔΑΔ πως η Επιτροπή που έστησε το ψευδοκράτος για τις Ε/κ περιουσίες είναι δική της. Δική της Τουρκίας και όχι του ψευδοκράτους. Και εμείς επιμένουμε να μιλούμε με τον Έρογλου για τις περιουσίες!

Μακάρι κάποιος να εξηγήσει ότι όλα πιο πάνω είναι ανακρίβειες και φαντασίες. Μακάρι... Διαφορετικά, το συγκεκριμένο έγγραφο «ολοκληρωμένων προτάσεων για το περιουσιακό» αποτελεί την χαριστική βολή όχι μόνο για την Κερύνεια κι ένα μεγάλο κομμάτι της Κύπρου, αλλά προάγγελο για νέες χαμένες πατρίδες.  

Κώστας Μαυρίδης                
mavrides@ucy.ac.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου