23/9/10

Ταινία για τη φυλή των Καλάσσα στους Αγ. Αναργύρους

Η Μ.Κ.Ο. «ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ» και ο Δήμος Αγίων Αναργύρων διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση και παρουσίαση ταινίας μικρού μήκους με θέμα την αρχαία παράδοση της φυλής των Καλλάσα του Β.Δ. Πακιστάν και τις προσπάθειες των μελών των «Ελλήνων Εθελοντών» για τη διατήρηση της.Την παρουσίαση της ταινίας, που προβλήθηκε από την Πακιστανική τηλεόραση, θα προλογίσει η δημιουργός της, διακεκριμένη δημοσιογράφος και ακτιβίστρια, κ. NAGEEN HYAT.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Μαρία Έλενα» του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού του Δήμου Αγίων Αναργύρων (οδός Αγίας Παρασκευής 40 και Παπαφλέσσα, τηλ. 210 2632791) την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010 και ώρα 20:30.

Για τη φυλή των Καλλάσα του Β.Δ. Πακιστάν
Τα 3.500 εναπομείναντα μέλη της φυλής των Καλλάσα ζουν σε 30 οικισμούς κτισμένους σε 3 χαράδρες του Hindu Kush, σε υψόμετρο 2.500 μ., στην περιοχή του Τσιτράλ, στο Β.Δ. Πακιστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Είναι πολυθεϊστές και διατηρούν ακέραιη την αρχαία παράδοση των προγόνων τους. Η πιο παλιά ιστορία που η προφορική τους παράδοση μετέφερε ως τις μέρες μας, τους συνδέει με το πέρασμα του Μ. Αλεξάνδρου από την περιοχή τους. Τα έντυπα του Πακιστανικού Οργανισμού Τουρισμού αλλά και όλα τα βιβλία επιστημόνων και μη που έχουν γραφεί για τους Καλλάσα δεν παραλείπουν να αναφερθούν στη θρυλική καταγωγή τους.
Η φτώχια, η ανεργία, ο ανεξέλεγκτος τουρισμός, οι νέες τεχνολογίες και ιδεολογίες έχουν εισβάλλει στις κοιλάδες τους απειλώντας την μοναδική παράδοσή τους. Στις εκκλήσεις τους για βοήθεια βάζουν σε προτεραιότητα την εκπαίδευση των παιδιών τους. Πιστεύουν πως η γλώσσα, η θρησκεία, τα ήθη και τα έθιμα που τους άφησαν κληρονομιά οι πρόγονοί τους, πρέπει να γίνουν κτήμα της νέας γενιάς για να μπορέσει να αντισταθεί στον καινούριο τρόπο ζωής που απειλεί να αλλοιώσει την παράδοσή τους.

Τα μέλη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ» δραστηριοποιούνται τα τελευταία 16 χρόνια στους οικισμούς των Καλλάσα με σκοπό την βελτίωση των συνθηκών Υγείας και Εκπαίδευσης των κατοίκων της περιοχής και τη στήριξη της αρχαίας παράδοσής τους. Μέχρι τώρα έχουν κατασκευαστεί πάνω από 25 έργα όπως σχολεία, δεξαμενές, σπίτια μητρότητας, πολιτιστικό κέντρο με μουσείο, σχολείο, βιβλιοθήκη νοσοκομείο, κ.λ.π. Αρωγός της προσπάθειας τους, μετά το 2000, είναι η «HELLENIC AID» του Υπουργείου Εξωτερικών που συγχρηματοδοτεί τα έργα αυτά.
Οι τελευταίες πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα του Πακιστάν, προξένησαν πολλές καταστροφές και στις περιουσίες των κατοίκων των κοιλάδων των Καλλάσα.

Οι έντονες βροχοπτώσεις στις ορεινές περιοχές τους, παρέσυραν μεγάλους όγκους παγετώνων, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τις στενές κοιλάδες τους καταστρέφοντας σπίτια, νερόμυλους, καλλιεργήσιμη γη, δένδρα κ.λ.π.
Η εκδήλωση έχει σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τον αγώνα των Καλλάσα να στηρίξουν την παράδοσή τους, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Είναι χρέος της παγκόσμιας κοινότητας να συνεισφέρει στη διατήρηση τέτοιων πολιτιστικών θησαυρών που κοσμούν τον πλανήτη μας.

Για την ταινία
«Ξαναανακαλύπτοντας το Τσιτράλ» είναι ένα ντοκιμαντέρ σε 4 μέρη που βασίζεται στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και στο εκπληκτικό φυσικό περιβάλλον, καθώς και στην Ιστορία, καθημερινή ζωή, μουσική και στα μοναδικά φεστιβάλ, του Β. Πακιστάν. Η έρευνα και παραγωγή έγινε από την Ναγκίμ Χαγιάτ σε συνεργασία με την Πακιστανική Τηλεόραση PTV και έχει παρουσιαστεί στο Πακιστάν και Διεθνώς.
Το Τσιτράλ και ιδιαιτέρως οι κοιλάδες των Καλλάσα, τις δεκαετίες που πέρασαν, έχουν προσελκύσει άτομα πολλών εθνοτήτων που έχουν προσφερθεί εθελοντικά να βοηθήσουν. Κάποιοι από αυτούς έχουν σχεδόν εγκατασταθεί εκεί. Έχουν επιλεχθεί για συνέντευξη ένας Βρετανός δάσκαλος, μια Γιαπωνέζα συγγραφέας, ο Πρέσβης της Ελλάδος και ο Αθανάσιος Λερούνης που εκτιμιέται ιδιαιτέρως και θεωρείται ως ο ακούραστος «Γκουρού» των «Ελλήνων Εθελοντών», μια ομάδα που έχει βρει ιστορικές συνδέσεις με τους κατοίκους των κοιλάδων των Καλλάσα και οι οποίοι έχουν την υποστήριξη πολλών Ελλήνων που συμβάλλουν απέραντα στην καλυτέρευση της ζωής της φυλής Καλλάσα με ένα ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο τρόπο.

Αμέσως μετά την παραγωγή αυτού του ντοκιμαντέρ, ήρθε και η τρομερή είδηση ότι ο Αθανάσιος Λερούνης απήχθη από τους Ταλιμπάν του Νουριστάν και τελικά απελευθερωθεί κατόπιν πολλών προσπαθειών της Κυβέρνησης του Πακιστάν, και του Έλληνα πρέσβη, με τη δυνατή υποστήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης. Αυτό το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε δέκα ημέρες πριν την απελευθέρωση του κ. Λερούνη και οι φίλοι του, οι άνθρωποι που εύχονταν για την καλή του τύχη και ο λαός του Πακιστάν και του εξωτερικού το παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον.

Η παρουσίαση περιλαμβάνει την Ελληνική επιρροή, την καθημερινότητα και τα φεστιβάλ των Καλλάσα....
Σύμφωνα με τον κ. Λερούνη «Οι κοιλάδες των Καλλάσα είναι ένα υπαίθριο Μουσείο όπου οφείλεις να σέβεσαι το περιβάλλον και τους ανθρώπους...»

Πηγή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου