1/1/11

ΟΡΙΣΤΗΚΑΝ OΙ 22 ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΟYΣΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟ 2011!


ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΟΙ 22 «ΒΑΣΙΚΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ»ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ!
ΟΡΙΣΤΕ ΠΟΙΟΙ ΠΙΝΟΥΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, ΑΝΕΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ SPREADS!
Με κοινή απόφασή τους την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου, ο Υπουργός Οικονομικών και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, όρισαν του 22 Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράςστην αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου για το 2011.
Ποίοι είναι αυτοί οι Βασικοί Διαπραγματευτές; Όχι, δεν πρόκειται για τους «κοπρίτες» δημοσίους υπαλλήλους, όπως προσπαθεί να μας πείσει ο κωμικοτραγικός Θ. Πάγκαλος. Είναι 22 χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις! Οι 5 μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας και 17 από τις μεγαλύτερες εμπορικές και επενδυτικές τράπεζες του κόσμου. Και τι κάνουν αυτοί οι Βασικοί Διαπραγματευτές;
Οι 22 αυτές τράπεζες ελέγχουν "ολιγοπωλιακά" την αγορά ομολόγων και εντόκων γραμαμτίων του δημοσίου, διαμορφώνοντας τα επιτόκια των εκδόσεων ομολόγων και εντόκων γραμματίων και τιςκαθημερινές αγοραπωλησίες τους.


Όποτε το Υπουργείο Οικονομικών, αποφασίζει να προβεί σε δημοπρασία ομολόγων και εντόκων γραμματίων (δηλαδή «να βγει στις αγορές»), οι Βασικοί Διαπραγματευτές, είναι αυτοί που υποβάλλουν προσφορές. Διαμέσου αυτής της διαδικασίας, διαμορφώνεται εντέλει το επιτόκιο δανεισμού! Είναι εύκολο να αντιληφθούμε λοιπόν, πως για τις 22 αυτές τράπεζες είναι εύκολη μεταξύ τους συνεννόηση,δηλαδή η διαμόρφωση ενός «ολιγοπωλιακού» καρτέλ!

Το επιτόκιο δανεισμού, στις τελευταίες εκδόσεις εντόκων γραμματίων μέσα στο 2010, προσέγγισε σε ορισμένες περιπτώσεις, το 5%, για δανεισμό διάρκειας έξι, τριών ή και ενός (!) μήνα! Την ίδια στιγμή,μέσα στο 2010, το Δημόσιο δανείστηκε € 18,15 δις μέσω εκδόσεων εντόκων γραμματίων! Μιλάμε δηλαδή, για αμύθητα κέρδη με το αζημίωτο, εάν συνυπολογιστεί πως την ίδια στιγμή οι τράπεζες της Ευρωζώνης, δανείζονται με το σκανδαλώδες επιτόκιο του 1% από την ΕΚΤ!!!

Τα παραπάνω, συντελούν μια πραγματική ληστεία, εις βάρος του ελληνικού λαού που μόνο μέσα στο 2011, θα κληθεί να πληρώσει (τουλάχιστον) € 16 δις σε τόκουςποσό που αντιστοιχεί στο 22% των συνολικών προβλεπόμενων δημοσίων δαπανών!!!

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι Βασικοί Διαπραγματευτές, κερδίζουν διπλά και μέσω τηςδευτερογενούς αγοράς ομολόγων, γνωστής και ως Ηλεκτρονικής Δευτερογενούς Αγοράς Τίτλων (ΗΔΑΤ). Και αυτό γιατί εκεί δρουν, ως αποκλειστικοί «κόμβοι» είτε διενεργώντας συναλλαγές για λογαριασμό τους είτε για λογαριασμό τρίτων. Μέσω των τιμών που διαμορφώνονται στην ΗΔΑΤ, καιοι οποίες επηρεάζονται καθοριστικά από τους Βασικούς Διαπραγματευτές, διαμορφώνεται το γνωστό spread! Αυτό με τη σειρά του επικαθορίζει το επιτόκιο δανεισμού, νέων εκδόσεων, και πάει λέγοντας...

Ας δούμε λοιπόν, τον κατάλογο τους (5 ελληνικές και 17 ξένες τράπεζες), όπως τον εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου.

1.ALPHA BANK S.A
2.BANCA IMI S.p.A
3.BARCLAYS BANK PLC
4.BNP PARIBAS S.A.
5.CITIGROUP GLOBAL MARKETS LTD
6.CREDIT SUISSE SECURITIES (EUROPE) LTD
7.DEUTSCHE BANK AG
8.EFG EUROBANK ERGASIAS AE
9.ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ
10.EMPORIKI BANK
11.GOLDMAN SACHS INTERNATIONAL
12.HSBC BANK PLC
13.ING BANK NV
14.JP MORGAN SECURITIES LTD
15.MERRILL LYNCH INTERNATIONAL
16.MORGAN STANLEY Co. INTERNATIONAL LTD
17.NOMURA INTERNATIONAL PLC
18.ROYAL BANK OF SCOTLAND PLC
19.SOCIETE GENERALE
20.ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
21.UBS LTD
22.UNICREDIT BANK AG

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου