Επιστημονικές έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι τέσσερες γλάστρες φυτών μέσα στο σπίτι είναι απαραίτητες για το φιλτράρισμα του αέρα από τα συχνά τοξικά αέρια που κυκλοφορούν, ενώ ταυτόχρονα φρεσκάρουν τον αέρα και δημιουργούν μια ατμόσφαιρα γαλήνης και χαλάρωσης. Άλλες μελέτες απέδειξαν ότι ένα καταπράσινο φυτό με άνθη, έχει καταπραϋντικές ιδιότητες. Μιά μελέτη της NASA που έγινε στα τέλη της δεκαετίας του '80 έδειξε ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να μειώσουν τους ρύπους σε ποσοστό έως και 75%. Αυτή τη μελέτη επιβεβαίωσε το 2005 μία έρευνα από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, που πραγματοποιήθηκε σε 60 γραφεία.
Ανάμεσα στα φυτά, που μελέτησαν οι επιστήμονες της NASA και αποδείχθηκε ότι απομακρύνουν με αποτελεσματικότητα τους ρύπους, είναι το σπαθίφυλλο, το χρυσάνθεμο, το φιλόδεντρο, το αγλαόνημα, η δράκαινα και η ζέρμπερα. Αν βάλει κάποιος τέτοια φυτά στο σπίτι ή στο γραφείο μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του αέρα που αναπνέει.
Οι Ελληνες γεωπόνοι προτείνουν πλατύφυλλα και ανθεκτικά φυτά και θάμνους όπως το διβούρνο, τον ελαίαγνο και την φωτίνια, που έχουν τη δυνατότητα να απορροφούν τους ρύπους. Μπορούν κάλλιστα να τοποθετηθούν σε βεράντες και μπαλκόνια, γιατί τα φυτά αυτά είναι ανθεκτικά στο καυσαέριο. Επίσης η δάφνη και η ελιά προστατεύουν από τους αέριους ρύπους και είναι και καλλωπιστικά έχοντας φύλλα όλο το χρόνο. Επιπλέον, άλλα δέντρα που μπορούν να πρασινίσουν τις αυλές και να κρατούν μακριά τους ρύπους είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, η μανόλια, η ιπποκαστανιά και η κατάλπη, που επίσης έχουν πλατιά φύλλα.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ:
Το αγλαόνημα προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικές συνθήκες αλλά δεν αντέχει το απευθείας ηλιακό φως. Χρειάζεται πότισμα μία φορά την εβδομάδα. Ελέγχετε το χώμα πριν ποτίσετε και αδειάζετε πάντα το νερό που λιμνάζει στο πιατάκι της γλάστρας για να μην σαπίσουν οι ευαίσθητες ρίζες του.
Το φιλόδενδρο είναι πολύ ανθεκτικό φυτό, κατάλληλο για εσωτερικούς χώρους. Χρειάζεται μέτριο πότισμα. Καθαρίζετε συχνά τα φύλλα με ένα βρεγμένο πανί. Αντέχει και σε σκιερές θέσεις. Μην κόβετε τις εναέριες ρίζες.
Το σπαθίφυλλο χρειάζεται χώμα που να περιέχει τύρφη και άμμο ή λίγο χαλίκι. Ποτίσετε περίπου μία φορά την εβδομάδα από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη και 2-3 φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι. Αν το χώμα είναι ακόμη υγρό μην ποτίσετε γιατί το σπαθίφυλλο είναι πολύ ευαίσθητο στο σάπισμα των ριζών του.
Ο ελαίαγνος ειναι θάμνος αειθαλής με αγκαθωτα στελέχη. Αναπτύσεται αργά και έχει φύλλα με χρυσοκίτρινο κέντρο και πράσινο περιθώριο. Το φθινόπωρο εμφανίζονται ασημόχρωμα άνθη και αργότερα μικροί κόκκινοι καρποί. Είναι πολύ ανθεκτικό σε ξηρασία, ζέστη και κρύο και αντέχει σε αλμυρά εδάφη και ανέμους. Ανθεκτικό στη σκιά και τη μόλυση της ατμόσφαιρας.
Υπατία
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου