24/8/11

Χάνουν το πρόγραμμα όσοι Δήμοι παρέκαμψαν τις νόμιμες διαδικασίες στην επιλογή δικαιούχων με τους οποίους υπέγραψαν μνημόνια συνεργασίας


Αλλαγές στο σύστημα αξιολόγησης των δικαιούχων για την διαχείρηση του προγράμματος κοινοφελούς εργασίας ανακοινώθηκε απο τον αρμόδιο υπουργό κ Γ.Κουτρομάνηο οποίος δέχτηκε μάλιστα την πρόταση των βουλευτών να αποκλειστούν από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας όσες ΜΚΟ έχουν στα διοικητικά τους συμβούλιο πολιτικά ή κομματικά στελέχη (βουλευτές, πρώην βουλευτές, πολιτευτές, δημάρχους, αντιδημάρχους κλπ). Είπε ακόμα ότι θα ελεγχθούν και όσες ΜΚΟ αποδειχθεί ότι ιδρύθηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος κάποιες από αυτές να μην κάνουν σοβαρή δουλειά και απλώς να στοχεύουν στα κονδύλια του προγράμματος.
Όλα αυτά βέβαια προέκυψαν απο τον θόρυβο που δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες στον τύπο και την ισχυρή κριτική που ξεκίνησε το ίδιο το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ της Κοινωνίας Πολιτών για την έλλειψη ασφαλιστικών δικλίδων που να εγγυώνται τη διαφάνεια, αναμένονται ιδιαίτερα αυστηροί έλεγχοι, όσον αφορά  το «πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας» .

 Με βάση τα νέα δεδομένα λοιπόν, Αστικές μη κερδοσκοπικές που στήθηκαν την τελευταία στιγμή όπως στην Ηλεία στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές απο πολιτικά πρόσωπα δεν θα είναι επιλέξιμες και χάνουν το πρόγαμμα..

Πιστεύουμε και όσοι Δήμοι παρέκαμψαν  τις νόμιμες διαδικασίες στην επιλογή δικαιούχουν με τους οποίους υπέγραψαν μνημόνια συνεργασίας..



Ιδιαίτερα αυστηροί έλεγχοι
*Tης Ξένιας Κουτσογιάννη

Μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε  και την ισχυρή κριτική που ξεκίνησε το ίδιο το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ της Κοινωνίας Πολιτών για την έλλειψη ασφαλιστικών δικλίδων που να εγγυώνται τη διαφάνεια, αναμένονται ιδιαίτερα αυστηροί έλεγχοι, όσον αφορά  το «πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας» .

Σύμφωνα με αρχικές πληροφορίες μελετάται:

1.      Να μην δοθεί δικαίωμα συμμετοχής σε ΜΚΟ που ιδρύθηκαν τους τελευταίους 3-4 μήνες μόνον και μόνον για να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

2.      Να αναρτηθούν στο διαδίκτυο τα ονόματα των ΔΣ όλων των ΜΚΟ που έχουν υποβάλλει πρόγραμμα

3.      Να αποκλειστούν εκείνες οι ΜΚΟ στο ΔΣ των οποίων συμμετέχουν πάσης φύσεως πολιτικά πρόσωπα.

4.      Η εκτέλεση του προγράμματος κάθε ΜΚΟ, θα ελέγχεται πολλαπλά από το ΑΣΕΠ, τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αλλά και τον ΟΑΕΔ. Τον ρόλο αυτό μελετάται να αναλάβει ελεγκτική επιτροπή που θα αποτελείται από δικαστικούς και θα διενεργεί επιτόπιους ελέγχους.

5.       Να μην πληρωθεί Καμιά ΜΚΟ, αν δεν έχει προηγούμενα ολοκληρωθεί το έργο σύμφωνα με το σχέδιο που έχει υποβληθεί.

6.      Η αποζημίωση  για τις λειτουργικές δαπάνες της ΜΚΟ, που προβλέπει το πρόγραμμα - δηλαδή το 5% της συνολικής δαπάνης, να καταβάλλεται  μόνον για έξοδα με παραστατικά και να εκταμιεύεται σε δόσεις και όχι όλο μαζί, ανάλογα με την πρόοδο του έργου. Σε περίπτωση δε σημαντικής απόκλισης από το πρόγραμμα που έχει υποβληθεί,  να διακόπτεται  ολοσχερώς.

7.      Στο πρόγραμμα να ενταχθούν και άτομα από τις λίστες των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ

8.      Τα ονόματα όλων όσων προσληφθούν να αναρτηθούν στο Διαδίκτυο.

Το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ της Κοινωνίας Πολιτών με απόλυτη προσήλωση στη διαφάνεια χαιρετίζει τις προτάσεις αυτές. Άλλες απόλυτα σωστές κι άλλες ίσως σκληρές ή και υπερβολικές δεν παύουν να δημιουργούν ρωτήματα: Ήταν ανάγκη να γίνει τόσος αγώνας και να χυθεί τόσο μελάνι ώστε να φτάσουμε τελικά στο αυτονόητο; Ας είναι.

Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι διότι για πρώτη φορά σαν οργανωμένη Κοινωνία Πολιτών πετύχαμε πολλαπλά:
·        Να ακουστεί η φωνή μας, για πρώτη ίσως φορά, στη βουλή και τα κάθε είδους υπουργικά και κυβερνητικά γραφεία
·        Να εξασφαλίσουμε την -με ίσους όρους- συμμετοχή της οργανωμένης Κοινωνίας Πολιτών στις διαβουλεύσεις που την αφορούν.
·        Να ξεχωρίσουμε την ήρα από τα στάρι και να βγούμε αλώβητοι από τον κυκεώνα λάσπης και διαβολής που εξαπολύθηκε συλήβδην εναντίων όλων των ΜΚΟ
·        Να διαφυλάξουμε τα κεκτημένα.
·        Να αποκαλύψουμε με πιο τρόπο, τόσο καιρό, κατασπαταλιόντουσαν πόροι που δικαιωματικά ανήκουν στη Κοινωνία Πολιτών με στόχο κάποιοι να πλουτίζουν και κάποιοι να κλείνουν κομματικούς λογαριασμούς.

Ας παραμείνουμε μαχητικοί και πάνω από όλα ενωμένοι.


*Ξένια Κουτσογιάννη, δημοσιογράφος - οικονομολόγος, μέλος ΕΣΗΕΑ, μέλος της ομάδας εθελοντών δημοσιογράφων του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ της Κοινωνίας Πολιτών

ΝΟΜΙΜΑ, αλλά όχι κατ’ ανάγκη ηθικά
Η μόνη λύση είναι η προσφυγή στα δικαστήρια για το «στήσιμο» που έγινε στο πρόγραμμα για την Κοινωφελή Εργασία, του οποίου οι μεθοδεύσεις προσβάλουν κάθε εχέφρονα πολίτη και όλες τις αυθεντικές Μη Κυβερνητικές- Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις.
Επειδή ο δικαστής κρίνει συνεκτιμώντας τόσο τους νόμους όσο και τα ήθη και έθιμα της κοινωνίας, όπως μας έλεγαν οι τότε καθηγητές στα Πανεπιστήμια.
Επειδή κάποιοι καλοί γνώστες των διαδικασιών φαίνεται ότι «φρόντισαν» και «έστησαν» έτσι το Πρόγραμμα για την Κοινωφελή Εργασία, ώστε τυπικά να φαίνεται «εν τάξει», αλλά στην ουσία να είναι σε ηθική «αταξία».
Επειδή κάποιοι προσπαθούν να επαναλάβουν το μοντέλο της κατακριτέας διαδικασίας «stage» της προηγούμενης κυβερνητικής περιόδου.
Επειδή η κοινωνία εκφράζεται από τις αυθεντικές ΜΚΟ και όχι από «μαϊμού»-τυπικά σωστές ΜΚΟ ή ακόμα, όχι από κρατικά χρηματοδοτούμενες «ΜΚΟ».
Επειδή το «στήσιμο» φαίνεται ότι περιλάμβανε την, «ισοδυνάμου αποτελέσματος προς αποκλεισμό», διαδικασία της «Διαχειριστικές Επάρκειας», χωρίς ισοδύναμη τεχνική υποστήριξη ή έστω επαρκή πληροφόρηση προς τις πολυάριθμες εκφράσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, που διαθέτει μια βεντάλια 8.000 περίπου δομών από τις οποίες κρίθηκαν επαρκείς μόνο 60 πανελληνίως (!).
Επειδή η κοινωνία εκφράζεται από τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και όχι από τις δομές των κρατικών ή άλλων δημόσιων φορέων.
Επειδή ο στόχος του χρηματοδοτικού οργανισμού, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου-ΕΚΤ, είναι η ενίσχυση της Κοινωνίας και των δομών της, ώστε να γίνει ανθεκτικότερη, και δευτερευόντως η ενίσχυση αυτή να προέλθει από συγκεκριμένες επιλογές ανακούφισης της ανεργίας.
Επειδή η στόχευση θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί-πιστοποιηθεί καλύτερα από την θεσμική έκφραση της τοπικής κοινωνίας, όσον αφορά την κοινωφέλεια, δηλαδή από την τοπική αυτοδιοίκηση, και όχι για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμων και Περιφερειών).
Επειδή το πρόγραμμα στόχευε στην ενίσχυση της Κοινωφελούς εργασίας των οργανώσεων της Κοινωνίας των πολιτών, και όχι για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας & λειτουργίας των Δήμων & Περιφερειών.
Επειδή μετά την εφαρμογή του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, όπως προσπαθεί να υλοποιηθεί, η κοινωνία και οι οργανώσεις της κοινωνίας δεν θα βγουν ενισχυμένες, αλλά θα εξυπηρετηθούν, ως φαίνεται, μόνο οι πελατειακές σχέσεις των κομματικών κατεστημένων.
Επειδή δεν λήφθηκε μέριμνα στον ατελή σχεδιασμό, ο οποίος σημειωτέον επισημάνθηκε εγκαίρως από το Πανελλήνιο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ, για ασφαλιστικές δικλείδες μονοπώλησης και στρέβλωσης.
Επειδή, κρινόμενο εκ του αποτελέσματος, είναι αδύνατο και παράδοξο η πολυπλοκότητα της κοινωνίας να εκφράζεται πανελληνίως σε σχεδόν 90% από μία δομή, όπως είναι το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ και άλλες «ημιδημόσιες» ή δημόσια χρηματοδοτούμενες δομές.
Επειδή, … Επειδή, … Επειδή, …
Αν δεν βρει το Υπουργείο, που έχει την ευθύνη, την λύση του «ξεστησίματος» αμέσως, η προσφυγή σε ανεξάρτητο κριτή (δικαστή) είναι μονόδρομος και το Πανελλήνιο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών έχει καθήκον να οργανώσει την προσφυγή.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, συντονιστής Ομάδας Εργασίας για τον Συνεργατισμό & την Κοινωνική Οικονομία.



ΔΙΚΤΥΟ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ (ΜΚΟ)  ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
 MH KYBEΡNHTIKH ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ,ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΤΗΝ KOIN.ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Έδρα : Λάρισα
E-Mail: info@mkothessalias.gr
ΤΗΛΕΦ. ΕΠΙΚΟΙΝ.6974-881944,6973-018886

Λάρισα 11/8/2011                                                          ΕΞΑΙΡ. ΕΠΕΙΓΟΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου