12/4/11

Ενα βήμα πριν το λουκέτο ελληνικές εταιρείες που προμηθεύουν νοσοκομεία

Την προμήθεια νοσοκομειακών αναλώσιμων υλικών από δυο γερμανικές πολυεθνικές εταιρείες σε πολλαπλάσια τιμή κατήγγειλε ο Θεόδωρος Δουρμούσογλου, μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ι.Ε.).

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Σύλλογος για τα χρέη του ΕΣΥ, ο κ. Δουρμούσογλου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι εδώ και 45 μέρες που αρκετές εταιρείες του ΠΑ.ΣΥ.Π.Ι.Ε. έχουν αναστείλει τις παραδόσεις στα νοσοκομεία εξαιτίας των χρεών, το υπουργείο Υγείας προμηθεύεται υλικά από δυο πολυεθνικές εταιρείες της Γερμανίας με τιμές που είναι ακόμα και τρεις φορές πάνω από την τιμές που πωλούν οι ελληνικές επιχειρήσεις.

«Πώς είναι δυνατόν το υπουργείο Υγείας από τη μια να λέει ότι δεν έχει λεφτά να μας πληρώσει και από την άλλη να αγοράζει από άλλες εταιρείες σε τιμές διπλάσιες ή ακόμα και τριπλάσιες;» αναρωτήθηκε ο κ. Δουρμούσογλου προσθέτοντας ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις που προμηθεύουν τα νοσοκομεία είναι ένα βήμα πριν το λουκέτο εξαιτίας των χρεών του ΕΣΥ.Ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΥ.Π.Ι.Ε, Βασίλης Μανέτας, επισήμανε ότι οι εταιρείες έχουν να πληρωθούν από την 1η Μαρτίου του 2010 με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσχερή οικονομική θέση. Επίσης πρόσθεσε ότι το πρόβλημα έχει οξυνθεί τους τελευταίους μήνες καθώς οι τράπεζες έχουν μειώσει τα όρια χρηματοδότησης και έχουν αυξήσει τα επιτόκια με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας.

Οι προμηθευτές ανέφεραν επίσης ότι η μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και οι προβληματικές διαδικασίες προκήρυξης και διενέργειας των διαγωνισμών έχουν ως αποτέλεμα τα νοσοκομεία να προχωρούν σε εξωσυμβατικές προμήθειες, αμφιβόλου νομιμότητας προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των ελλείψεων που παρατηρούνται στα νοσοκομεία.

Ο ΠΑ.ΣΥ.Π.Ι.Ε. έχει ήδη σταματήσει τον εφοδιασμό των νοσοκομείων ενώ από αύριο αναστέλλουν τις παραδόσεις και οι προμηθευτές εμφυτεύσιμου ορθοπεδικού υλικού (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Υ) με αποτέλεσμα να αναβάλλονται καθημερινά δεκάδες χειρουργεία.

Σε ανάλογες κινητοποιήσεις προσανατολίζεται και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών που αριθμεί τα περισσότερα μέλη.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου