23/9/10

Μνημεία σε απόγνωση – Το σπήλαιο Φράχθι

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουν οι φοιτητές στον κλάδο της Αρχαιολογίας σε όλο τον κόσμο είναι για το σπήλαιο Φράχθι που βρίσκεται στον Δήμο Κρανιδίου. Η σημαντικότητα του είναι μεγάλη διότι το σπήλαιο μας έχει δώσει πολλά στοιχεία για τον άνθρωπο πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια, τόσο για τον σωματότυπο του αλλά και τον τρόπο ζωής του.
Πιθανόν πρώτο κατοικήθηκε από τον άνθρωπο του Νεάντερταλ, κατά την Μουστιαία περίοδο 40.000 χρόνια π.Χ., αλλά σίγουρα από το Χόμο Σάπιενς την περίοδο μετά από το 30.000 π.Χ. Μέχρι σήμερα έχουν διερευνηθεί μέσω των ανασκαφών 25.000 χρόνια και υπάρχουν ενδείξεις ότι το σπήλαιο κατοικούταν συνεχώς από το 20.000 μέχρι το 3.000 π.Χ. όπου και γκρεμίστηκε.

Η πιο σημαντική ανακάλυψη στο σπήλαιο είναι φυσικά ο σκελετός που βρέθηκε από τις ανασκαφές που έκαναν τα πανεπιστήμια Ιντιάνα και Πενσυλβάνια την περίοδο 1967-1976 κατά τον κ Κυρου μέχρι το 1971) .Επικεφαλής ο καθηγητής Thomas Jacobsen επικεφαλής ομάδας τριάντα φοιτητών ανάμεσα τους η κ Vitelli αργότερα καθηγήτρια του πανεπιστημίου Ιντιάνα και Curt Runnels αργότερα καθηγητής του πανεπιστημίου Stanford. O τελευταίος επέστρεψε το1980-1982 με είκοσι φοιτητές και συνέχισε τις ανασκαφές.
Ο σκελετός που βρέθηκε είναι ο αρχαιότερος πλήρης σκελετός στην Ελλάδα και χρονολογείται πριν από 10-8 χιλιάδες χρόνια. Είναι ένας άντρας 25 χρονών με ύψος 1,56 (οι γυναίκες είχαν ύψος 1,39) που δέχτηκε ισχυρό χτύπημα στο κεφάλι. Πάνω από τον νεκρό έχουν μπει πέτρες αλλά δεν βρέθηκαν κοσμήματα η αφιερώματα. Βρέθηκαν ακόμα σκελετοί δυο παιδιών με αντίστροφη θέση το κεφάλι στον βοριά. Η κυρία Vitelli έδωσε διάλεξη στο Κρανίδι στις 4 Οκτώβρη του 2000 και ενημερώθηκαν οι πολίτες για την σημαντικότητα αυτού του αρχαιολογικού χώρου που έχουμε στην διάθεση μας αλλά δυστυχώς στις μέρες μας μένει ανεκμετάλλευτος. Και φυσικά δεν είναι και ο μόνος αρχαιολογικός χώρος που μένει ανεκμετάλλευτος στις μέρες μας, διότι δυστυχώς οι υπεύθυνοι (ανεύθυνοι θα έλεγα εγώ) εκτός του ότι είναι σε θέσεις στις οποίες είναι απαραίτητες οι βασικές γνώσεις της ιστορίας (Ελληνικής και παγκόσμιας) και τις οποίες δεν έχουν, δεν έχουν επίσης ούτε την ελάχιστη ευαισθητοποίηση και δεν θα έπρεπε καν να μιλούν για πολιτισμό.

Ερχόμενοι στο σήμερα, τα λάθη δεν είναι μόνο εγκληματικά αλλά και .... πολλά. Το παλιό σχολείο της Κοιλάδας, στο οποίο είχαν ξεκινήσει εργασίες για να γίνει μουσείο και να φιλοξενούσε τα ευρήματα από το σπήλαιο Φράχθι, τα τελευταία χρόνια έχουν απλά αφεθεί οι εργασίες του στο έλεος του Θεού. Αν και ο Δήμος Κρανιδίου έχει πολιτιστικό κέντρο φαίνεται ότι αυτό δεν «λειτουργεί» κανονικά διότι δεν δίνει βάρος στα σημαντικά σε διεθνές επίπεδο ευρήματα αλλά αρκείται σε εκδηλώσεις χορών, πανηγυριών κα. Βέβαια υπάρχει και η περίπτωση που προανέφερα, δηλαδή οι υπεύθυνοι του τμήματος του πολιτιστικού κέντρου να μην έχουν καν τις βασικές γνώσεις ιστορίας!!!
Ένα άλλο «πρόβλημα» του σημερινού Δήμου Κρανιδίου είναι ότι οι ενημερωτικές βάσεις που υπάρχουν στο λιμάνι και οι οποίες έχουν πληροφορίες σχετικά με την ιστορία του σπηλαίου, δεν είναι σε εμφανές μέρος και δεν έχουν υποστεί την παραμικρή συντήρηση τα τελευταία χρόνια για να μπορούν οι επισκέπτες να μάθουν τα σχετικά με την ιστορία του σπηλαίου. Απαράδεκτο, όπως επίσης είναι απαράδεκτο ότι δεν υπάρχει πρόσβαση από την Κοιλάδα στο σπήλαιο, διότι ο Δήμος απλά δεν έχει φροντίσει γι αυτό. Είναι κρίμα οι τόσοι τουρίστες και επισκέπτες, εντός και εκτός Ελλάδας, να μην ενημερώνονται για αυτόν το σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο και να μην παροτρύνονται από τους υπεύθυνους να τον επισκεφτούν. Δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να υπήρχε κάποιος που να μπορούσε να πάει τους τουρίστες απέναντι στο σπήλαιο, και οι κάτοικοι της Κοιλάδος θα έβγαζαν χρήματα και τα μαγαζιά τους αλλά και οι τουρίστες θα επισκέπτονταν κάτι που πραγματικά έχει αρχαιολογική αξία. Απορώ τι κάνουν σε αυτές τις εκθέσεις τουρισμού, που λαμβάνει μέρος ο Δήμος μας, οι εκπρόσωποι του Δήμου!!!! (εκτός από διακοπές).....

Ναι, σε αυτές τις περιπτώσεις μας φταίει το Υπουργείο, αλλά και τα τοπικά πολιτιστικά κέντρα δεν πάνε πίσω!!! Τι να κάνει και το Υπουργείο όταν στις περιφέρειες τα άτομα εκτός από άσχετα είναι και ανεύθυνα; Πραγματικά όταν πιάνω στα χέρια μου φυλλάδιο που γράφει «διοργανωτής το πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Κρανιδίου» χαμογελάω. Όχι κακοπροαίρετα, αλλά μήπως θα έπρεπε εκτός από αλλαγές των προσώπων των υπευθύνων να τους δώσει κάποιος συμβουλή να μελετήσουν ιστορία;;; Θα ήταν καλό και για τους ίδιους αλλά και για τον τόπο. Οι πραγματικά σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι όπως το Φράχθι θα πρέπει να είναι από τους πρώτους προορισμούς των επισκεπτών που έρχονται στον Δήμο μας κάθε χρόνο! Και αυτό το λένε σε όλα τα τμήματα αρχαιολογίας παγκοσμίως!!!

Πηγή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου