Η Διάσκεψη της Γενεύης –που συγκλήθηκε τον Αύγουστο του 1974, µετά την πρώτη φάση της τουρκικής εισβολής τον Ιούλιο του ίδιου έτους– αναµφίβολα σηµατοδοτεί µια από τις πιο κρίσιµες περιόδους της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας. Σε αυτή παρέστησαν οι τρεις εγγυήτριες δυνάµεις –η Ελλάδα, η Τουρκία και η Μεγάλη Βρετανία–, καθώς και οι δύο κοινότητες της Κύπρου.
Της ελληνοκυπριακής πλευράς ηγήθηκε ο τότε αναπληρωτής Πρόεδρος της Κυπριακής Δηµοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και σε αυτή συµµετείχε και ο συγγραφέας. Στη Διάσκεψη έγιναν απεγνωσµένες προσπάθειες να αναχαιτισθεί η περαιτέρω τουρκική στρατιωτική προέλαση, στο πλαίσιο ενός πολύ επικίνδυνου διεθνούς περιβάλλοντος, µε άµεση ανάµειξη των τότε µεγάλων δυνάµεων. Όπως εξηγεί ο συγγραφέας, ο οποίος ήταν παρών καθ’ όλη τη διάρκεια της Διάσκεψης, η ελληνοκυπριακή πλευρά αντιµετώπιζε όχι µόνο τον κίνδυνο περαιτέρω τουρκικής στρατιωτικής προέλασης αλλά και το ενδεχόµενο διάλυσης της Κυπριακής Δηµοκρατίας.
Το βιβλίο αυτό –εκτός του ότι ο συγγραφέας του συµµετείχε στη Διάσκεψη της Γενεύης και περιγράφει επακριβώς όλα όσα συνέβησαν σε αυτή– αποτελεί µια σηµαντική συνεισφορά για την καταγραφή της ιστορίας της συγκεκριµένης περιόδου.
Λίγα λόγια για το συγγραφέα
Ο Πολύβιος Γ। Πολυβίου ζει στη Λευκωσία και εργάζεται ως δικηγόρος. Σπούδασε Νοµικά στην Οξφόρδη και στο Λονδίνο. Το 1973 µελέτησε Διεθνείς και Πολιτικές Επιστήµες στο Πανεπιστήµιο του Πρίνστον των Ηνωµένων Πολιτειών. Kατά το διάστηµα 1973-1980 εργάστηκε ως λέκτορας της Νοµικής στο Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης. ´Εχει συγγράψει βιβλία για το Συνταγµατικό Δίκαιο και το Κυπριακό, µε το οποίο έχει ασχοληθεί εκτενώς: Το 1974 ήταν µέλος της Ελληνοκυπριακής Αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη της Γενεύης και την περίοδο 1980-1987 ήταν µέλος της Διαπραγµατευτικής Οµάδας για το Κυπριακό. Επίσης, ως νοµικός έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο σε µια σειρά σηµαντικών υποθέσεων ενώπιον Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου