23/9/10

Κλειστό επί πέντε χρόνια το Μουσείο Ηρακλείου

Αγνωστος παραμένει ο χρόνος επαναλειτουργίας του, πολύπαθου, Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, σύμφωνα με απάντηση του υπουργού Πολιτισμού, Π. Γερουλάνου, στη Βουλή, σε σχετική Ερώτηση. Το Μουσείο Ηρακλείου παραμένει κλειστό επί χρόνια λόγω εργασιών επέκτασης και εκσυγχρονισμού του, οι οποίες, παρά τις διαβεβαιώσεις των υπουργών όλων των κυβερνήσεων, δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Ο νυν υπουργός εμφανίστηκε «ανήξερος» γιατί αυτό το μουσείο - το σημαντικότερο του είδους του στην Ευρώπη - παραμένει απαξιωμένο, παρότι το Μουσείο στηρίχτηκε και στηρίζεται στο μεράκι μιας «χούφτας» εργαζομένων και επιστημόνων - και συμβασιούχων - που σήκωσαν ολόκληρο το βάρος της μουσειολογικής μελέτης. Το 2008 το εργαστήριο συντήρησης του μουσείου υπολειτουργούσε με τρεις μόνιμους συντηρητές, ενώ έλειπαν και ειδικότητες. Η σύνταξη των μουσειογραφικών δελτίων - απαραίτητων για να ξεκινήσει η μουσειογραφική μελέτη - γινόταν από 8 μόνιμους και 4 συμβασιούχους αρχαιολόγους για χιλιάδες αντικείμενα.

Θυμίζουμε ότι το Μουσείο διαχωρίστηκε από την αρμόδια ΚΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων με τον Οργανισμό του ΥΠΠΟ το 2003, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, με απώτερο στόχο τον «απογαλακτισμό» των μεγάλων μουσείων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τη μετατροπή τους σε ...ΑΕ.
Ο υπουργός είπε ότι η μουσειολογική μελέτη (σ.σ. αφορά στα εκθέματα) εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Μουσείων (Σεπτέμβρης 2009), ενώ η μουσειογραφική μελέτη (σ.σ. αφορά στον τρόπο έκθεσης των αντικειμένων, προθήκες κλπ.) κοστίζει περίπου 250.000 ευρώ. Πρόσθεσε ότι «συντάχθηκαν οι προδιαγραφές» για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, που «είναι σε εξέλιξη» και την ανάδειξη αναδόχου της μελέτης, όπως απαιτείται. Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με 8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» και «μόλις ολοκληρωθεί η ένταξη θα ξεκινήσει η συντήρηση με αυτεπιστασία». Ακόμη 1,5 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη διαμόρφωση ενετικού ναού του Αγίου Φραγκίσκου (σ.σ. βρέθηκε με τις εργασίες επέκτασης του μουσείου).

Πότε θα γίνουν όλα αυτά; Οσον αφορά στο χρονικό διάστημα «μπορούμε ενδεχομένως να ξαναφέρουμε την Ερώτηση στη Βουλή, όταν ξεκαθαριστεί με το ΕΣΠΑ πότε θα ενταχθεί το πρόγραμμα και εξασφαλίσουμε τους πόρους για να γίνουν όλα αυτά τα πράγματα, τα οποία λέμε», είπε ο υπουργός! Με ποιους όμως θα γίνουν, δεν είπε. Ως συνήθως... «εκ των ενόντων»...
«Ούτε την άνοιξη του 2012 δεν θα είναι έτοιμο να ανοίξει το Μουσείο Ηρακλείου», δήλωσε χθες ευρισκόμενη στο Ηράκλειο η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδόνη.

Η κ. Μενδόνη, που επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις, αποκάλυψε ότι ακόμα και σήμερα δεν είναι έτοιμη η αναγκαία μουσειολογική μελέτη, ενώ το μουσείο λόγω ανακατασκευής του παραμένει κλειστό επί πέντε χρόνια.
Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης, ζήτησε να επιταχυνθούν οι προσπάθειες ώστε να παραδοθεί το μεγαλύτερο περιφερειακό μουσείο της χώρας πριν από τον Μάιο του 2012, ενώ συζήτησε με τη γενική γραμματέα και άλλα επείγοντα ζητήματα πολιτισμού, όπως την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Κνωσού.

Πηγή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου