20/9/10

Τηλεσκόπια στην Αρχαία Ελλάδα

Kατα την διάρκεια κατασκευής δρόμου μεταξύ του 1955-1960 στα νότια της Ακροπόλεως, ανακαλύφθηκε θραύσμα αγγείου που χρονολογείται τον 5ο αιώνα π.Χ.καί αναπαριστά γυναίκα πού κρατά έναν αυλό (;) ή ένα τηλεσκόπιο(!!!).
Η αρχαιολογική υπηρεσία άραγε μελλετησε περεταίρω το θέμα;
Το εύρημα βρίσκεται στο μουσείο της Ακροπόλεως (εκθ.αρ.ΝΑ.55.Αα, 4), πιστεύω ακόμα.

Ένα θέμα που αφού εξετάστηκε από "ειδικούς"(που καλύτερα να μην αναφέρω την ιδιότητα τους και εκθέσω κλάδο) ,αποφάνθηκάν ότι δεν στέκει, (και ο άνθρωπος που εικονίζεται παίζει άρπα!!) μιας και την εποχή εκείνη ο Αρχιμήδης, ο Ήρων, και άλλοι εφευρέτες μηχανικοί μπορεί να κατασκευάζαν μηχανικά θέατρα, ατμομηχανές, αυτόματες πόρτες ναών, υπολογιστές (υπολογιστής Αντικυθήρων), αστρολαβούς, διόπτρες, μηχανικούς κερματοδέκτες που λειτουργούσαν με νομίσματα και δίνανε νερό, υδραυλικούς τηλέγραφους, υδραυλικά ρολόγια, ατμοτηλεβόλα, και άλλα τόσα που δεν χωράνε για να γραφτούν, παρ' ολα αυτά δεν μπόρεσαν με έναν σωλήνα και 2-3 φακούς να φτιάξουν τηλεσκόπια μιας και την εποχή εκείνη δεν υπήρχε.....ούτε γυαλί!!!!!. (Άσχετα αν αρχαία κείμενα βρίθουν από αναφορές).

Στο βιβλίο "Η οπτική στην αρχαία Ελλάδα Φάροι, διόπτρες, κάτοπτρα, φακοί, τηλεσκόπια" ο κ. Χρήστος Λάζος περιγράφει: "Ήδη από τον 6ο π.Χ. αιώνα η Οπτική επιστήμη, η οποία ασχολείται με το φως και τις μεταβολές που αυτό υφίσταται και προκαλεί, απασχόλησε τους αρχαίους Έλληνες. Ο Πλάτων, ο Δημόκριτος, ο Εμπεδοκλής, ο Αριστοτέλης, και αργότερα ο Αρχιμήδης, ο Ευκλείδης, ο Ήρων ο Αλεξανδρινός, ακόμη και ο Κλαύδιος Πτολεμαίος μελέτησαν και έγραψαν για την όραση, το φως, τις ακτίνες, και έθεσαν τις βάσεις για τις σύγχρονες θεωρίες περί φωτός. Πώς μεταδίδεται το φως, πώς λειτουργεί η όραση, πώς θεραπεύονται οι παθήσεις των ματιών; Κι ακόμα τι είναι η διάθλαση, η ανάκλαση, η σμίκρυνση, η μεγέθυνση, και ποιες οι εφαρμογές τους; Μελέτες που οδήγησαν στα πρώτα κάτοπτρα, τις διόπτρες, τους φάρους με κορυφαίο τον Φάρο της Αλεξάνδρειας, τηλεσκόπια, τον πρώιμο "σκοτεινό θάλαμο", τις πρώτες χειρουργικές επεμβάσεις στο μάτι, ίσως τα πρώτα γυαλιά, τα "δίοπτρα" όπως αποκαλούνταν, κι ακόμη τη θεατρική σκηνογραφία με τα πρώτα οπτικά τεχνάσματα επί σκηνής. Και, βέβαια, βοήθησαν στη σύλληψη του εγχειρήματος του Αρχιμήδη που κατέκαυσε το ρωμαϊκό στόλο με τα θρυλούμενα -και θρυλικά- κάτοπτρα. Μια ακόμη γοητευτική σελίδα από τα επιτεύγματα της αρχαιοελληνικής σκέψης, μιας σκέψης απίστευτα τολμηρής, δημιουργικής και πολυμήχανης"

Πάντως κάποιο εργαλείο θα είχαν οι πρόγονοί μας για να μελετούν απο κοντά τα αστέρια, αν κρίνουμε από τον Πυθέα, που είχε εντοπίσει ότι ο βόρειος ουράνιος πόλος και ο πολικός αστέρας δεν συμπίπτουν. Ο δε Ίππαρχος χρησιμοποίησε " διόπτρα" γιά να εκτιμήση την φαινόμενη διάμετρο του Ήλιου και της Σελήνης υπολογίζοντας την απόσταση και το πραγματικό μέγεθος των δύο αυτών σωμάτων. Επιπλέον ανακάλυψε έναν αστέρα που δεν υπήρχε πριν (πιθανόν κομήτης) στον αστερισμό του Σκορπιού.

Επιπλέον αναφέρονται οι "διόπτρες" του Ήρωνος, του Αρχιμήδη και του Δικαιάρχου. Βέβαια πιθανόν να ήταν διόπτρες-αστρολάβοι και όχι τηλεσκόπια (όπως αυτή του Ήρωνος), αλλά δεν μπορεί να είχαν τόσο καλή όραση αυτοί οι άνθρωποι!
Κι αυτή η απεικώνιση στο θραύσμα; να είναι αυλός που τον φυσάει με το.. μάτι της η κοπέλα;;;

Πηγή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου