27/9/10

Η Εκκλησία τον κάνει ζητιάνο

Για τον Σταύρο τον σιδερά και την οικογένειά του έχουν να το λένε στο χωριό. Ακόμη και στις δύσκολες στιγμές παλεύει δίχως να εγκαταλείπει την αξιοπρέπειά του. Ομως, από τις 16 Αυγούστου αντί να λυγάει το σίδερο, έχει λυγίσει ο ίδιος. Το ένα από τα τέσσερα παιδιά του, η Μαρία, τραυματίστηκε πολύ σοβαρά όταν την πλάκωσε ένα πεύκο στον περίβολο της εκκλησίας Παναγίτσα στο Κιάτο. Οι γιατροί του ΚΑΤ δίνουν μάχη για να μπορέσει να περπατήσει ξανά...
Η ιστορία που δημοσιεύει σήμερα η «Κ.Ε.» φωτίζει την σκοτεινή πλευρά της ζωής. Σε χώρο εκκλησιαστικής ιδιοκτησίας, ένα κορίτσι τραυματίζεται, κινδυνεύει να μείνει ανάπηρο και αντί η Εκκλησία να σπεύσει πρώτη απ' όλους να αποζημιώσει την οικογένεια αναλαμβάνοντας το κόστος θεραπείας, παραδόξως επιλέγει ρόλο οπισθοφύλακα-θεατή μετατρέποντας μια φτωχή οικογένεια σε «επαίτες»! Εδώ και ενάμιση μήνα, από τότε δηλαδή που συνέβη το τραγικό περιστατικό, ο Σταύρος κλαίει στους διαδρόμους του ΚΑΤ όπου νοσηλεύεται το παιδί του. Λέει και ξαναλέει: «Εγώ δεν υπήρξα ποτέ ζητιάνος»!

Ενάμιση μήνα πριν. Στο προαύλιο της Παναγίτσας του Κιάτου με τα πανέμορφα πανύψηλα πεύκα βρίσκεται σε εξέλιξη συναυλία με γνωστούς τραγουδιστές. Πλήθος κόσμου από το Κιάτο και από γειτονικά χωριά διασκεδάζει. Ανάμεσά τους και δύο νεαρές κοπέλες.

Κοινωνική αλληλεγγύη

Η Μαρία, 14 ετών και η συγγενής της Βασιλική, 16 ετών. Επικρατεί άπνοια. Ξαφνικά στις 2.05 τα ξημερώματα ένα πεύκο κόβεται στα δύο και τα κλαδιά του πλακώνουν όσους βρίσκονται από κάτω. Σπάει στα 3.40 μέτρα ύψος! Τραυματίζονται ελαφρά 20 άτομα. Ανάμεσά τους και η Βασιλική, η οποία διαφεύγει τον κίνδυνο, αλλά θα χρειαστεί και νέες εγχειρήσεις καθώς χτύπησε σοβαρά στη σπονδυλική στήλη. Για τη Μαρία τα πράγματα είναι σκούρα. Οι πιθανότητες για να ξαναπερπατήσει είναι ελάχιστες, ενώ θεωρείται βέβαιο πως θα απαιτηθεί πρόγραμμα αποκατάστασης σε εξειδικευμένη κλινική του εξωτερικού.

Από τότε, λοιπόν, αρχίζει ο γολγοθάς για την οικογένεια του Σταύρου Μιχαλόπουλου, από το χωριό Μάννα Κορινθίας, στους πρόποδες της Ζήρειας. «Πολλά χωριά είναι στο πλάι της οικογένειας, αλλά από την Εκκλησία δεν έχουμε καμία ενημέρωση» υποστηρίζει ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου του χωριού Γ. Μιχαλόπουλος, σχολιάζοντας: «Φυσικά και υπάρχει εμπλοκή της Εκκλησίας, αλλά...»

Ο Δήμος Κιάτου προσφέρει χρήματα, συγχωριανοί βγάζουν από το κομπόδεμά τους και δίνουν, στο Ζεμενό πουλάνε δυο τόνους σταφύλια και δίνουν τα χρήματα στην οικογένεια. Οσο για τη Μητρόπολη Κορίνθου, η υποχρέωσή της περιορίζεται στο Φιλόπτωχο Ταμείο της Παναγίτσας. Να επισημάνουμε ότι για τις εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, ο κάθε επιχειρηματίας δίνει ενοίκιο που μπορεί να φτάσει και τα 4.000 ευρώ. Το 10% των χρημάτων πηγαίνει στη Μητρόπολη Κορίνθου και τα υπόλοιπα μένουν στο ταμείο για τις ανάγκες της εκκλησίας.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Είναι πολύτεκνη οικογένεια. Με βάση τα συμβόλαια που υπάρχουν, ο χώρος ανήκει στην εκκλησία, αλλά ουσιαστικά είναι κοινόχρηστος χώρος», υποστηρίζει ο παπά Νικόλας, ένας από τους δύο ιερείς της Παναγίτσας.

«Το κορίτσι μου είναι πολύ δύσκολα. Τα πράγματα είναι άσχημα. Ισως να μην ξαναπερπατήσει ποτέ. Από τη μέση και κάτω δεν νιώθει τίποτα. Από το Φιλόπτωχο Ταμείο μού έδωσαν τρεις χιλιάδες ευρώ. Με πλησιάσανε προφανώς για να κλείσει η υπόθεση. Αλλά εγώ δεν θα το αφήσω έτσι», μας λέει ο Σταύρος, που εδώ και ένα μήνα έχει νοικιάσει σπίτι στην Αθήνα ώστε να βρίσκεται κοντά στο παιδί του που νοσηλεύεται στην Κλινική Αποκατάστασης Σπονδυλικής Στήλης του ΚΑΤ. Μαζί του και ο 8χρονος γιος του Βασίλης. Τα άλλα δυο του παιδιά σπουδάζουν.

Εν αναμονή πορίσματος

Για την υπόθεση διενεργείται έρευνα από το αστυνομικό τμήμα Κιάτου ύστερα από εντολή της Εισαγγελίας Κορίνθου, η οποία και αναμένει το τελικό πόρισμα ώστε να καταλογισθούν ευθύνες απ' όπου κι αν προέρχονται.

Η πρώτη αυτοψία έγινε από τον διευθυντή Δασών του Νομού Κορινθίας, δασολόγο Π. Καλλίρη: «Σε πρώτη φάση δεν έχουμε απαντήσει ακόμη το γιατί. Στον κορμό δεν διαπιστώθηκε τίποτα εξωτερικά», μας λέει. Εστειλε δείγμα στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων στην Αθήνα.

«Με ενδιέφερε να περισώσω ό,τι στοιχεία έχω. Τέτοια δέντρα υπάρχουν παντού, όμως σπάνε υπό δυσμενείς συνθήκες. Εκεί επικρατούσε άπνοια. Υπήρχαν και βαρύτερα και μεγαλύτερα δέντρα. Γιατί έσπασε το συγκεκριμένο; Ο χώρος αυτός είναι περίβολος της εκκλησίας, είναι ιδιωτικός χώρος και η αρμοδιότητα ανήκει στους ιδιοκτήτες», υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο Π. Καλλίρης και καταλήγει: «Εγώ δεν θα ησυχάσω ποτέ αν δεν μάθω γιατί έπεσε το πεύκο τη συγκεκριμένη στιγμή».

Ο δρ Παν. Τσόπελας, ο οποίος ανέλαβε την διερεύνηση για λογαριασμό του Ινστιτούτου, έχει ήδη συντάξει την έκθεσή του: «Διαπιστώσαμε πως υπήρχε μια εσωτερική σήψη στον κορμό, χωρίς όμως αυτό να φαίνεται εξωτερικά», τονίζει.

Να επισημάνουμε πως με βάση έγγραφο που εστάλη στο Δήμο Σικυών (Κιάτου), ο οποίος έχει την φροντίδα στον προαύλιο χώρο, η εκκλησιαστική επιτροπή είχε ζητήσει να κοπούν κάποια δέντρα τα οποία είχαν γύρει από το βάρος. Συνεργείο του δήμου είχε κόψει αυτά τα δέντρα, ωστόσο το πεύκο που έσπασε δεν ανήκε στα επισημασμένα.

Οπως και να 'χει, από το τελικό πόρισμα που θα σταλεί στον εισαγγελέα Κορίνθου θα εξαρτηθεί αν ασκηθούν διώξεις σε ποιους και γιατί. Στο μεταξύ, όμως, κι ενώ η γραφειοκρατία θα αναζητεί ενόχους, ένα νεαρό κορίτσι θα δίνει μάχη για τη ζωή της και η οικογένεια του Σταύρου θα παραμένει εξαρτημένη από τις ευαισθησίες ιδιωτών, αφού δυστυχώς η Μητρόπολη Κορίνθου παρακολουθεί το θέμα εξ αποστάσεως...

Πηγή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου