23/9/10

Διαχρονικό σύμβολο ο Κένταυρος

Στον φυσικό του χώρο επέστρεψε ο Κένταυρος Χείρων, ο οποίος ατενίζει πλέον το Πήλιο από το βάθρο του, το οποίο έχει τοποθετηθεί κοντά στην πλατεία Ανακασιάς, στη στροφή της Αγίας Ειρήνης. Η τελετή αποκαλυπτηρίων του μυθικού Κενταύρου, τον οποίο δημιούργησε ο συμπολίτης γλύπτης Βασίλης Βούλγαρης, πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, κατόπιν πρωτοβουλίας των Δήμων Βόλου και Ιωλκού, παρουσία επισήμων και πλήθους κόσμου.
Χαιρετίζοντας την τελετή των αποκαλυπτηρίων, οι δήμαρχοι Βόλου και Ιωλκού, κ.κ. Βούλγαρης και Μουτσινάς, υπογράμμισαν ότι «το γλυπτό που είναι χορηγία της ΑΓΕΤ, τοποθετήθηκε στην θέση που του αρμόζει, στο Πήλιο, το οποίο είναι σύμφυτο με τον διαχρονικό μύθο». Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από εκπρόσωπο της πολυμελούς αντιπροσωπείας από τους Δήμους Ναβέλι της Ιταλίας και Βέρνικα της Σλοβενίας που είναι αδελφοποιημένοι με τον Δήμο Ιωλκού και παραβρέθηκαν στην ίδια εκδήλωση.

Το πρόγραμμα, εκτός από τους προαναφερθέντες χαιρετισμούς, περιελάμβανε ομιλία της Αργυρούλας Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου, δρ. Αρχαιολόγου, Προϊσταμένης ΙΓ΄Εφορείας Προϊστορικών -Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΤ, με θέμα: «Οι Κένταυροι στο μύθο και στην αρχαία τέχνη» που συνοδεύτηκε με αντίστοιχη παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Ιντζεσίλογλου, το άγαλμα του Κενταύρου «θυμίζει ότι στην Ελλάδα συνεχίζουμε να είμαστε στενά συνδεδεμένοι με τη μυθολογία μας που αντιπροσωπεύει την πρωϊμότερη άνθιση του ελληνικού πνεύματος διατηρώντας παράλληλα αναμνήσεις απώτερων ιστορικών γεγονότων».
Παράλληλα η προϊσταμένη της ΙΓ΄ ΕΠΚΑ σημείωσε ότι «ο πιο φημισμένος μαθητής του Χείρωνος ήταν ο Αχιλλέας, γιος του Πηλέα και της Θέτιδας. Η αγαθή σχέση Χείρωνος και Πηλέα ήταν πολύ παλαιότερη, όταν ο πρώτος έσωσε το δεύτερο από τη μανία των άλλων Κενταύρων και αργότερα τον συμβούλεψε πώς να καταφέρει τη Νηρηίδα Θέτιδα να τον παντρευτεί. Ο Πηλέας εμπιστεύθηκε στο Χείρωνα την ανατροφή του Αχιλλέα, ο οποίος χάρη στις σοφές διδαχές του δασκάλου του άσκησε το σώμα και το πνεύμα του, για να γίνει αργότερα ο μεγαλύτερος ήρωας του Τρωϊκού Πολέμου».

Η εικαστική δημιουργία του Κένταυρου Χείρωνα που αποτελεί διαχρονικό σύμβολο της περιοχής, προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών κατοίκων της περιοχής και όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο γλύπτης Βασίλης Βούλγαρης
«η εμπειρία ήταν μοναδική και εύχομαι το έργο μου, να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον τόπο μας».

Συντάκτης: Γλυκερία Υδραίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου