29/9/10

Η ΙΛΙΑΔΑ ΤΗΣ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ

- Σε ποιό μάθημα απ΄ αυτά, που διδάσκονται επίσημα σήμερα στα σχολεία τής Ρωμιοσύνης, φαντάζεσθε, ότι μπορεί να ζητείται από τους μαθητές να καταγράφουν, πού χρησιμοποιείται στα Θρησκευτικά ο αριθμός τρία;
- Στην Ιλιάδα τής Β΄ Γυμνασίου! [Ερωτήσεις, θέματα προς συζήτηση ή εργασία, σελίδα 22 τού βιβλίου: «Ομηρικά έπη: Ιλιάδα». (Συγγραφέας: Ζωή Σπανάκου, Ο.Ε.Δ.Β., Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων).]

Εκτός από τα μυαλά των Ρωμιών κατοίκων τής χώρας, η θεοκρατία είναι κατοχυρωμένη πλήρως και από το σύνταγμα. Όποτε συζητείται στη Βουλή αναθεώρηση τού Συντάγματος, κανένα κόμμα ούτε καν διανοείται να αγγίξει θέματα Εκκλησίας, θρησκείας κ.λπ.. Τυχόν περιστασιακές διαμαρτυρίες κομμάτων τής Αριστεράς για την προσευχή, τα Θρησκευτικά κ.λπ. αποτελούν υποκριτικό αντιπερισπασμό έναντι των ψηφοφόρων τους και γίνονται πάντοτε εκ των υστέρων.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι συζητώντας οι μαθητές στην αίθουσα για την Ιλιάδα, θα μιλήσουν οπωσδήποτε για την τριαδική θεότητα των χριστανών, ενδεχομένως για τους τρείς ιεράρχες κ.λπ.!

Τα παραπάνω εικονίσματα είναι μερικά από τα πολλά, που υπάρχουν στο βιβλίο τής «Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας» τού Γυμνασίου. Στο συγκεκριμένο μάθημα, αντί να διδάσκονται κείμενα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων διδάσκονται πολλά κείμενα ευαγγελιστών και μεταγενέστερων χριστιανών συγγραφέων, όπως το «Ψαλτήρι», το οποίο μαζί με την «Οκτώηχο» ήταν τα μόνα επιτρεπόμενα από το Πατριαρχείο επί πολλούς αιώνες βιβλία. (Βλ. συνέντευξη τού τ. πρύτανι τού Ε.Μ.Π., Νικ. Μαρκάτου, με τίτλο: «Ένα γιαουρτάκι δεν βλάπτει μερικές φορές...»).

Το βιβλίο Φυσικής τής Ε΄ Δημοτικού στο κεφάλαιο «H Διάδοση τού Φωτός» αναφέρει για το φώς τής Παλαιάς Διαθήκης, που έφτιαξε ο θεός την πρώτη μέρα τής δημιουργίας, για το φώς των Χριστουγέννων, όπου ο Χριστός είναι ο Ήλιος τής Δικαιοσύνης, για το φώς τού Πάσχα, τον επιτάφιο, τα φαναράκια κ.λπ. (σελ. 74).

Το εικονιζόμενο κείμενο με τα κάλαντα τού αγίου Βασιλείου έχει φωτοτυπηθεί από την Ιλιάδα τού βιβλίου τής Α΄ Γυμνασίου (σελ. 46).

Είναι λάθος η αντίληψη, ότι το παιδί, που απαλλάσσεται από το μάθημα των Θρησκευτικών, απαλλάσσεται από το χριστιανικό προσηλυτισμό. Η χριστιανική προπαγάνδα τού πλήρως ελεγχόμενου από την Ιερά Σύνοδο, Υπουργείου Παιδείας, διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων απλώνεται σε όλο το εύρος τής σχολικής γνώσης. Αφού έχει κατοχυρωθεί συνταγματικά εξ άλλου η ανάπτυξη τής θρησκευτικής συνείδησης, είναι αντισυνταγματική η απαλλαγή τόσο από το μάθημα των Θρησκευτικών, όσο και από την προσευχή και τον εκκλησιασμό.

Μαρία Λούπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου