11/9/10

Ἡ ἀντίθεσις Κρόνου - Οὐρανοῦ καὶ ὁ ρόλος της στὶς πολιτικὲς ἐξελίξεις


Σεμίραμις Δ. Παπανικολοπούλου   
saturn-uranus_sm.jpgΗ αστρολογία δεν είναι σε καμία περίπτωση πανάκεια για όλα μας τα βάσανα, δεν είναι ούτε μοιρολατρία, ούτε μαγικό ραβδί. Είναι το μέσο προς την επιτυχία, την ευημερία και την πρόοδο, αφού θα μας δώσει την ευκρινέστερη εικόνα που μπορούμε να έχουμε. 

Την ξεκάθαρη και ψυχρή εικόνα που πρέπει να έχουν οι εκπρόσωποί μας, αυτοί που χειρίζονται τα συμφέροντα του τόπου και της εθνικής μας συνείδησης, για να διορθώνουν και όχι να σκεπάζουν.

Ρίχνει φως στους δρόμους που ανοίγονται μπροστά μας, για να μπορούμε έγκαιρα να αποφασίσουμε ποιον από όλους θα περπατήσουμε και χαρτογραφεί τις λακκούβες, ώστε να μην πάμε και πέσουμε μέσα ανυποψίαστοι και αμέριμνοι. Αν για μας σαν άτομα κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο, καταλαβαίνουμε φυσικά πόσο απαραίτητο είναι για έναν άνθρωπο που πέφτοντας στο λάκκο θα παρασύρει και εκατομμύρια άλλους μαζί του. 

Η αστρολογία δείχνει ότι τα αστέρια και οι πλανήτες είναι ένας χάρτης στις προσωπικότητές μας και ένας οδηγός στη θέση μας στον κόσμο. Εξηγεί επίσης πώς ο κόσμος είναι κανονικός και προβλέψιμος (μέχρι ένα σημείο!). Μια αστρολογική πρόβλεψη θα τοποθετήσει αυτές τις τάσεις σε ένα πλαίσιο, όσον αφορά τα προσωπικά πεπρωμένα μας. Η πολιτική αστρολογία δεν διδάσκει μια μοιρολατρική άποψη του κόσμου. Μέσα στο περιβάλλον που υποδεικνύεται από τα αστέρια, έχουμε την ιδιαίτερη ελευθερία να κινηθούμε και να λάβουμε τις αποφάσεις, σύμφωνα με το χαρακτήρα και τις περιστάσεις μας.


Η πολιτική αστρολογία καθόρισε την πορεία των εθνών (π.χ. μάχη στον Μαραθώνα, γέννηση του μεγάλου Αλεξάνδρου, Γρανικός ποταμός, Λεωνίδας, Χίτλερ, Κένεντι κ.λπ.) και απέκτησε πολλούς οπαδούς στη σύγχρονη ιστορία λόγω της ακρίβειας των προβλέψεών της. Τον Μάρτιο του 1942 ένας Βρετανός αξιωματικός παρουσίασε δυο ημερομηνίες στον Ούγγρο αστρολόγο Λουί ντε Βολ , ο οποίος εργαζόταν για την βρετανική υπηρεσία πολέμου, ερωτώντας τον ποίο από τα δύο ωροσκόπια - χωρίς φυσικά να έχει παρουσιάσει τα ονόματα - είναι πιο ισχυρό για να κερδίσει στο πόλεμο. 

Ο Ντε Βολ διάλεξε το μεγαλύτερο σε ηλικία και δεν ήταν άλλος από τον Μπερναρντ Μοντγκόμερι ενώ ο νεότερος σε ηλικία ήταν ο στρατάρχης Ρόμελ. Στις 23 Οκτωβρίου 1942, ο Μοντγκόμερι επιτέθηκε στον Ρόμελ στο Ελ Αλαμέιν και κέρδισε με επιτυχία , όπως ακριβώς είχε βγει στον αστρολογικό χάρτη.


Ο Χίτλερ είχε πολλούς αστρολόγους, εκ των οποίων ο σπουδαιότερος ήταν ο Καρλ Κραφτ, Ελβετός, πολύ φίλος του ντε Βολ και συνεργάτης του στο παρελθόν. Έστειλε λοιπόν επιστολή στον Δρ. Φόρσελ – ο οποίος εργαζόταν στην μυστική υπηρεσία του Χίτλερ – προειδοποιώντας τον ότι ο δικτάτορας κινδύνευε από βομβιστική επίθεση. Ο Ρόναλντ Ρήγκαν λίγο πριν αναλάβει την εξουσία καθώς και η οικογένειά του, είχαν στενές επαφές με την αστρολόγο των ηθοποιών του Χόλιγουντ, Κάρολ Ράιτερ.

Το 1980 ο Ρήγκαν έγινε πρόεδρος και μάλιστα είχε δηλώσει φανατικός οπαδός της τότε Σοβιετικής ένωσης. Η αστρολόγος Τζόαν Κουίνκλυ, που καταγόταν από το Σαν Φρανσισκο, είχε γράψει στον τύπο πως το τέλος του Μαρτίου θα ήταν επικίνδυνο για τον πρόεδρο. Αυτό επιβεβαιώθηκε, όταν στις 31 Μαρτίου ο Ρήγκαν δέχτηκε δολοφονική επίθεση. Έτσι η Κουίνκλυ καθόριζε από τότε το πρόγραμμά του και τις επαφές του με τον Λευκό Οίκο. Παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του ο Ρήγκαν πίστεψε πολύ στην Κουίνκλυ και δέχτηκε τις συμβουλές της , βέβαια με μια επιφύλαξη. Προχώρησε, βάσει αυτών, στην υπογραφή της κατάργησης των πυρηνικών πυραύλων μέσω βεληνεκούς στις 8 Δεκεμβρίου του 1987.


Για αυτό λοιπόν αγαπημένοι μου αναγνώστες , η πολιτική αστρολογία είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για έναν πολιτικό. Δυστυχώς όμως όταν αυτό το εργαλείο πέφτει σε χέρια τυχάρπαστων, που είναι άσχετοι με το κεφάλαιο αυτό, μπορεί να είναι ένα καταστροφικό εργαλείο. Έτσι χρειάζεται μεγάλη προσοχή στον πολιτικό και στην επιλογή που θα κάνει για τον επαγγελματία αστρολόγο που θα συμβουλευτεί.

Τι σημαίνει η αντίθεση Κρόνου και Ουρανού; Ο Κρόνος αντιπροσωπεύει το συμβατικό, την σκληρή, συντηρητική πλευρά, ενώ ο Ουρανός αντιπροσωπεύει την άγρια, αντισυμβατική τάξη πραγμάτων. Συνήθως ο Κρόνος θεωρείται περιοριστικός, ενώ ο Ουρανός είναι συναρπαστικός. Αυτό σημαίνει ότι ο Ουρανός μπορεί να είναι καταστροφικός όμως σε συνδυασμό με τον Κρόνο μπορεί να φέρει αλλαγές ρεαλιστικές και σταθερές. 

Αν εξετάσουμε τον κλασικό συμβολισμό αυτών των δύο αρχετύπων, μια περίπλοκη ιστορία αναδύεται. Στην ελληνική μυθολογία ο Ουρανός είναι ο πατέρας των Τιτάνων, ένας εκ των οποίων είναι ο Κρόνος. Οι Τιτάνες τότε κυβερνούσαν τον κόσμο μια εποχή που λεγόταν η Χρυσή Εποχή, αφού όλοι ακολουθούσαν τους κανόνες και δεν υπήρχε ανάγκη για πόλεμο ή τιμωρία. Ωστόσο, όλα τα καλά πράγματα έρχονται στο τέλος τους, και με τη σειρά του ο Κρόνος χάνει την εξουσία από τον γιο του, Δία. Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας είναι πως ό,τι ανεβαίνει πρέπει να κατέβει. Αυτός που έχει την εξουσία στο τέλος θα πρέπει την παραδώσει σύμφωνα με την φυσική τάξη της ζωής. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στο αρχέτυπο του Κρόνου παρουσιάζεται μια εποχή ειρήνης, διότι τα όρια της κοινωνίας ήταν σαφή και η τήρηση από τους ανθρώπους δεδομένη. Η αντίθεση αυτή Κρόνου – Ουρανού δείχνει ότι εισερχόμαστε σιγά σιγά σε ένα προπαρασκευαστικό στάδιο ειρήνης.

 
Όπως ακριβώς την τελευταία φορά που οι πλανήτες Κρόνος και Ουρανός βρίσκονταν σε αντίθεση μεταξύ τους, την δεκαετία του 1960, υπήρχε κοινωνική αναταραχή και μια ύπουλη ενέργεια που φοβόμασταν και πολλές φορές έκανε την εμφάνισή της με τη μορφή οργανωμένου εγκλήματος, έτσι και στη σημερινή εποχή παρατηρούμε ανάλογα φαινόμενα. Μέσα από την αντίθεση Κρόνου-Ουρανού θα δούμε πόσο δύσκολο είναι για μας ο πολιτισμός να αλλάξει. 

Άλλα πράγματα που είναι μέρος της αντίθεσης Κρόνου-Ουρανού και δεν μπορούμε να ελέγξουμε είναι η οικονομία, παγκόσμια και εγχώρια, αλλά και οι ίδιοι μας οι εαυτοί καθώς πολλοί άνθρωποι νιώθουν ανήμποροι να αντιδράσουν μπροστά στις εξελίξεις που τρέχουν. Παρ’ όλα αυτά η κρίση αυτή μπορεί να μας οδηγήσει σε πιο προσεκτικές και σχεδιασμένες κινήσεις για το μέλλον ώστε να αποφευχθούν ξανά τα ίδια λάθη.

Η αντίθεση αυτή επίσης επηρεάζει θετικά την πνευματικότητα και τη συνεργασία. Είναι πολύ πιθανό την περίοδο αυτή να ευοδώσου ομαδικά σχέδια και συνεργασίες που στο παρελθόν δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν. Οι ραγδαίες αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας θα αναγκάσουν τους ανθρώπους να συνεργαστούν και να ακούσουν ο ένας τον άλλον για να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες που προκύπτουν. Ο Ουρανός θα μας αναγκάσει να βάλουμε στην άκρη τους εαυτούς μας και το εγώ μας και να αφοσιωθούμε στην ομάδα και στη συλλογικότητα. Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε πολύ επιτυχημένα και δημιουργικά αποτελέσματα για το σύνολο του πλανήτη.


Το 2009, επαναλαμβάνονται όψεις που μας έχουν δείξει τις συνέπειές τους στο παρελθόν γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Μπορούμε να αναμένουμε περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις ή φυσικές καταστροφές και να είμαστε έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουμε. Η αντίθεση επαναλαμβάνετε μετά από 45, 4 χρόνια, η προηγούμενη φορά που δημιουργήθηκε παρόμοια όψη ήταν το 1965-67 και πριν από αυτό, το 1918-1920. Και οι δύο αυτές περίοδοι βίωσαν μεγάλες πολιτισμικές αλλαγές: Το 1918-1920, δηλαδή η εποχή μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο διέλυσε τη σιγουριά και τη σταθερότητα της Ευρώπης ενώ ταυτόχρονα η τραγωδία της Ισπανικής γρίπης σκότωσε περισσότερους ανθρώπους κι από τον πόλεμο. Στα μέσα του 1960 εκδηλώνεται η τυφλή επιδίωξη του αμερικανικού ονείρου και αυτόματη υποστήριξη για την ηγεμονία της στρατιωτικό - βιομηχανικής οικονομίας. Τέλος οι νέοι όλου του κόσμου εξέφρασαν την κοινωνική τους κριτική μαζικά.


Αυτή τη φορά θα βιώσουμε σαρωτικές αλλαγές στα «ασφαλή» οικονομικά συστήματα που έχουμε δημιουργήσει αλλά και το τέλος της «κυριαρχίας των υλικών αγαθών». Θα νιώσουμε όλοι την ανάγκη να αμφισβητήσουμε το κατεστημένο και να προωθήσουμε αλλαγές και νέα δεδομένα. Η κριτική μας διάθεση θα είναι αυξημένοι και θα είμαστε ανοικτοί σε νέα δεδομένα και αλλαγές σε όλα τα πεδία της ζωής μας. 

Το νέο, το διαφορετικό θα είναι ελκυστικό σε όλους και αν και πολλές φορές ο τρόπος επιβολής του θα είναι βίαιος ή άσχημος θα προετοιμάσει το έδαφος για τη γαλήνη και την ηρεμία που θα επακολουθήσει. Οι πλανήτες μας βάζουν σε δοκιμασία για να μας βοηθήσουν να πάμε μπροστά και να δούμε τα πράγματα πιο καθαρά. Στο χέρι μας είναι να αξιοποιήσουμε αυτή τη συγκυρία για το καλό μας και να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας για ένα καλύτερο μέλλον.


Το 1830 η Ελλάδα ανεξαρτητοποιήθηκε όταν ο Ουρανός ήταν στις 7 μοίρες του Υδροχόου και το 1851 έως το 1855 σχημάτισε τετράγωνο με τον Κρόνο. Το 1872 έως το 1875 ο Ουρανός ήταν στον Λέοντα κάνοντας σύνοδο με τον Κρόνο το 1891, ενώ το 1894 το τετράγωνο του Ουρανού έφερε την διαμάχη Τρικούπη - Δεληγιάννη με την περίφημη φράση του Τρικούπη "δυστυχώς επτωχεύσαμε".


Το 1965 -1966 είχαμε στρατιωτικά πραξικοπήματα στις Συρία, Νιγηρία, κεντρική Αφρική, Αργεντινή, Ιράκ, Ινδονησία και ένταση μεταξύ Ινδονησίας και Κίνας, Βιετνάμ, πόλεμο στο Κασμίρ, γεγονότα στο Πακιστάν και διαδηλώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην Ελλαδα ειχαμε την 15η Ιούλη που καταγράφηκε στην Ιστορία ως η μέρα που ξέσπασε μια βαθιά πολιτική κρίση, η οποία βεβαίως και δεν εμφανίστηκε ξαφνικά. Αλλά ο ελληνικός λαός πλήρωσε βαρύ τίμημα στη συνέχεια, αφού η εξέλιξή της για δυο ολόκληρα χρόνια οδήγησε στη στρατιωτικοφασιστική δικτατορία των συνταγματαρχών τον Απρίλη του 1967. 

Είχαμε κάνει εκκλήσεις προς τον κ. Παπανδρέου να αποτραπή η κρίσις. Απέβησαν άκαρποι. «Αποβλέπων ο βασιλεύς σταθερώς να συνεργαστεί με την πλειοψηφίαν της Βουλής, μου ανέθεσε να σχηματίσω κυβέρνησιν εξ αυτής. Θα είναι αύτη αμιγώς της Ενώσεως Κέντρου και θα αποτελή ιδεολογικήν και πολιτικήν συνέχειαν της προηγούμενης κυβερνήσεως», θα πει ο Νόβας («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» 16/7/1965). Είχαν προηγηθεί μεγάλες λαϊκές συγκεντρώσεις. Σε εκείνη της 21ης του Ιούλη δολοφονήθηκε από την Αστυνομία ο φοιτητής της ΑΣΟΕΕ Σωτήρης Πέτρουλας, ενώ υπήρχαν και πολλοί τραυματίες.


Το μεσημέρι της 18ης του Αυγούστου 1965, ο βασιλιάς ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ηλία Τσιριμώκο, επίσης στέλεχος του «Κέντρου». Δύο 24ωρα μετά, η κυβέρνηση Τσιριμώκου ορκίστηκε και στις 28 του Αυγούστου καταψηφίστηκε από τη Βουλή. Στις 17 του Σεπτέμβρη πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Στέφανος Στεφανόπουλος της «Ενωσης Κέντρου». Και στις 25 του μήνα υπερψηφίστηκε από τη Βουλή με ψήφους 152 υπέρ (οι 99 της ΕΡΕ, οι 8 του «Κόμματος των Προοδευτικών», ο Γαρουφαλιάς και 41 «αποστάτες»). Κατά ψήφισαν οι 126 εναπομείναντες της «Ενωσης Κέντρου» και οι 22 της ΕΔΑ. 
Η κυβέρνηση Στεφανόπουλου «έζησε» μέχρι τις 20 του Δεκέμβρη 1966. Την αντικατέστησε στις 22 του μήνα η κυβέρνηση Ιωάννη Παρασκευόπουλου (προέδρου της Εθνικής Τράπεζας), που ήρθε στην κυβερνητική εξουσία μετά από συμφωνία (υπογράφτηκε μνημόνιο) Γεωργίου Παπανδρέου - Παναγιώτη Κανελλόπουλου - Ανακτόρων, με την υποστήριξη και των εκδοτών Χρήστου Λαμπράκη («ΤΑ ΝΕΑ», «ΤΟ ΒΗΜΑ») και Ελένης Βλάχου («Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»). Στην δε Κύπρο είχαμε τα Δεκεμβριανά.

ΔΗΜΗΤΡΑ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ [PMAFA]
http://dpapanikolopoulou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου