Δάση, λόφους ακόμη κεντρικές πλατείες και περιοχές «φιλέτα» διεκδικούν ιδιώτες για λογαριασμό τους βάσει δηλώσεων τους που έχουν υποβληθεί στο Κτηματολόγιο. Στην Αττική τα πράγματα δείχνουν δύσκολα αφού κάποιοι κατέθεσαν δηλώσεις με τις οποίες διεκδικούν τμήμα του λόφου Φιλοπάππου, την πλατεία Θησείου καθώς και την έκταση της έκτασης του λατομείου κοντά την Ακρόπολη, δίπλα στο θέατρο «Δώρα Στράτου».
Στο «χορό» των διεκδικήσεων από το δήμο Αθηναίων και το Δημόσιο έχει μπει και η Εκκλησία της Ελλάδος. Ειδικότερα στο Γραφείο Κτηματογράφησης Αθηνών κατατέθηκαν σχετικές δηλώσεις από τον Δήμο Αθηναίων και από την Εκκλησία της Ελλάδος για την πλατεία Αγίου Ανδρέα δίπλα στο Ιπποκράτειο, για την πλατεία Κολωνού, καθώς και για την πλατεία στη συμβολή των οδών Πόντου και Λαοδικείας στο Γουδί. Ακόμη από τον ιερό ναό Αγ. Θωμά για την πλατεία Αγίου Θωμά και από τον Δήμο Αθηναίων για την πλατεία Μαβίλη και για το άλσος Ευαγγελισμού.
Το θράσος δε κάποιων είναι τέτοιο που είχαν σκοπό να διεκδικήσουν ακόμη και την Ακρόπολη αν η διοίκηση του κτηματολογίου δεν είχε δείξει εμπράκτως πυγμή από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίζοντας ότι θα ακυρώνει δηλώσεις που είτε θα είχαν είτε τη μορφή φάρσας είτε θα είχαν εξωπραγματικές απαιτήσεις. Τέτοιες δηλώσεις είχαν σκοπό κάποιοι να καταθέσουν μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Σε ότι αφορά την Ακρόπολη αυτή ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο από το 1832 όταν και αγοράστηκε από τους Τούρκους πριν η Αττική απελευθερωθεί έναν χρόνο αργότερα. Την ίδια χρονολογία, το 1832, αγοράστηκε ως νησί και η Εύβοια από τους Τούρκους και στην συνέχεια απελευθερώθηκε.
«Οι τίτλοι του δήμου είναι ξεκάθαροι» δηλώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Λευτέρης Σκιαδάς επισημαίνοντας ότι ο δήμος δεν πρόκειται να χαρίσει σε κανέναν ούτε ένα μέτρο γης. Μάλιστα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καλεί κάποιους από τους επίδοξους διεκδικητών να παραιτηθούν των δικαιωμάτων τους πριν χάσουν αρκετό χρόνο και χρήμα στα δικαστήρια πιστεύοντας ότι μπορούν να κερδίσουν το δήμο Αθηναίων.
Την ίδια στιγμή οι υπηρεσίες του κτηματολογίου έχουν ξεκινήσει αγώνα δρόμου προκειμένου να μπορέσουν το 2011 να έχουν τακτοποιήσει τις δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων ώστε στην συνέχεια να γίνει το ξεκαθάρισμα των περιουσιών, όπου βέβαια υπάρχει πρόβλημα. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του κτηματολογίου τα φαινόμενα που έχουν παρατηρηθεί και όπως φαίνεται θα δημιουργηθούν προβλήματα είναι η ακίνητη περιουσία που έχει δοθεί ως προίκα και οι περιπτώσεις της χρησικτησίας που μόνο στην Αττική οι δηλώσεις έχουν φτάσει περίπου τις 7.000. Σε ότι αφορά την προίκα όταν υποβάλλονταν δηλώσεις με προικώα ακίνητα οι υπάλληλο του κτηματολογίου τόνιζαν στους πολίτες ότι οι δηλώσεις τους ότι τα ακίνητα αυτά δεν τους ανήκουν καθώς η προίκα έχει καταργηθεί δια νόμου δια παντός και με αναδρομική ισχύ. Άρα τα ακίνητα αυτά που μπορεί οι ίδιοι να έχουν επενδύσει σε αυτά ανήκουν στις συζύγους τους και όχι στους συζύγους που τα δήλωναν ως δικά τους. Γι αυτό τον λόγο οι υπάλληλοι ζητούσαν από τους άνδρες - συζύγους να δηλώσουν τα προικώα ακίνητα οι γυναίκες σύζυγοι τους.
Δυστυχώς όσοι δεν το κατάλαβαν θα το διαπιστώσουν όταν του χρόνου αναρτηθούν οι πίνακες των δικαιούχων και αρχίσουν οι ενστάσεις. Τέλος σχετικά με το φαινόμενο της χρησικτησίας αυτό συναντάτε σε όλη την Ελλάδα αλλά στην Αττική κυρίως στο ανατολικό της τμήμα όπου υπάρχουν ακόμη αγροτικές και γεωργικές εκτάσεις. Για τις περιπτώσεις αυτές όπου μπορούν να αποδειχθεί η χρησικτησία θα το αποφασίσει μια ειδική επιτροπή που θα συσταθεί από τις υπηρεσίες του κτηματολογίου. Βέβαια όποιος αισθανθεί ότι αδικείται θα έχει μετά το δικαίωμα να προσφύγει και στα δικαστήρια. Παρά ταύτα το πρόβλημα παραμένει και θα χρειαστούν τουλάχιστον δέκα χρόνια μέχρι αυτές οι υποθέσεις και κλείσουν οριστικά με δικαστικές αποφάσεις.
Πηγή...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου