15/9/10

Μοναδικοί θησαυροί αναζητούν στέγη

Μοναδικοί θησαυροί αναζητούν στέγη Στη σκιά των διάσημων γειτόνων, του Δίου, της Βεργίνας και της Πέλλας, οι αρχαιότητες της βόρειας Πιερίας παραμένουν άγνωστες στο ευρύ κοινό. Κι όμως, στην περιοχή αναπτύχθηκαν δύο από τα σημαντικότερα κέντρα του μακεδονικού βασιλείου, η Πύδνα και η Μεθώνη, η δε αρχαιολογική έρευνα συνεχίζεται με πλούσιους καρπούς τις τελευταίες δεκαετίες.

Τα πολύτιμα ευρήματα, όμως, της 35ετούς ανασκαφικής έρευνας παραμένουν «άστεγα», κλεισμένα σε αποθήκες. Ευτυχώς μια νέα, πολυτελής έκδοση έρχεται να ρίξει φως στις αρχαιότητες της βόρειας Πιερίας, χαρίζοντας στον αναγνώστη ένα μαγευτικό ταξίδι που ξεκινά από τη Νεολιθική Εποχή (6.500 π.Χ.) και τελειώνει στην Ύστερη Αρχαιότητα (600 μ.Χ.).

Το βιβλίο «Πιερίδων Στέφανος: Πύδνα, Μεθώνη και οι αρχαιότητες της βόρειας Πιερίας» υπογράφει ο αρχαιολόγος Ματθαίος Μπέσιος, σήμερα αναπληρωτής προϊστάμενος της ΚΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Πιερίας, ο οποίος ανασκάπτει την περιοχή επί 28 χρόνια. Το όνομα του Μ. Μπέσιου έγινε πρόσφατα γνωστό από την υπόθεση του περίφημου χάλκινου κρατήρα της Πιερίας, που χάρη στην τεκμηρίωσή του (είχε βρει έναν πανομοιότυπο το 1986 στη νεκρόπολη της Σεβαστής Πιερίας) διεκδικήθηκε από τη Νεοϋορκέζα συλλέκτρια Σέλμπι Γουάιτ ως προϊόν λαθρανασκαφής και επέστρεψε στη χώρα μας.

Οι ανασκαφές συνεχίζονται και σήμερα σε διάφορα μέτωπα. Τα σημαντικότερα νέα έρχονται από τη Μεθώνη.

Πηγή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου