Καταστροφικές συνέπειες για τα αρχαία ελληνικά, ρωμαϊκά ναυάγια και παραθαλάσσια μνημεία στη Λιβύη επισημαίνουν αρχαιολόγοι από όλο τον κόσμο, αν κάτι δεν πάει ξανά καλά στα νέα σχέδια της εταιρείας «BP» να κάνει εξορύξεις πετρελαίου στο Λιβυκό Πέλαγος.
Η «BP» σκοπεύει, στη συγκεκριμένη εξόρυξη που προγραμματίζεται να ξεκινήσει πριν από το τέλος του χρόνου, να πάει 200 μέτρα βαθύτερα από την εξόρυξη στον Κόλπο του Μεξικού που προκάλεσε την τεράστια οικολογική καταστροφή.
Φωτογραφία: Η αρχαία ρωμαϊκή πόλη «Μεγάλη Λέπτις» (Leptis Magna) στην περιοχή της Τριπολίτιδας (φωτογραφία) είναι μία από τις δεκάδες χιλιάδες τοποθεσίες της Λιβύης που κινδυνεύουν να καταστραφούν σε ενδεχόμενη διαρροή πετρελαίου από τις εξορύξεις της BP.
Οι αρχαιολόγοι εκφράζουν δικαιολογημένα φόβους στον «Ιντεπέντεντ» πως ενδεχόμενη διαρροή στην περιοχή θα κατέστρεφε οριστικά τόσο τις αμέτρητες παραλιακές αρχαίες τοποθεσίες όσο και τα αρχαία ναυάγια, που χρονολογούνται από τον 7ο αιώνα π.Χ., όπως η αρχαία παραθαλάσσια πόλη Απολλωνία στην Κυρηναϊκή που βρίσκεται πέντε μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας μαζί με δύο ρωμαϊκές πόλεις στην περιοχή της Τριπολίτιδας - και οι δύο περιπτώσεις είναι ενταγμένες στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
«Υπάρχουν πολύ σημαντικές τοποθεσίες και είναι πολύ εύθραυστες», λέει ο Κλοντ Σιντ, διευθυντής του Μουσείου της Αρχαίας Αρλ και διευθυντής της ομάδας ενάλιας έρευνας της γαλλικής αρχαιολογικής αποστολής στη Λιβύη. «Αν υπάρξει πρόβλημα με το πετρέλαιο, όπως στις ΗΠΑ, και φτάσει έως την ακτή, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να καθαριστούν τα κατάλοιπα, καθώς οι λίθοι είναι πορώδεις».
Τον ίδιο κίνδυνο επισημαίνει και ο Πολ Μπένετ, επικεφαλής της αποστολής «Σωματείο Λιβυκών Σπουδών» και ο οποίος επιβλέπει το έργο των βρετανικών αποστολών στη χώρα, προσθέτοντας ότι οι αρχαιότητες μπορεί να καταστραφούν ήδη από τις γεωτρήσεις και τις σεισμικές χαρτογραφήσεις. Αντίθετα παρατηρεί ότι θα μπορούσε η αρχαιολογία να ωφεληθεί αν γινόταν παράλληλα εντοπισμός των ναυαγίων: «Θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε τη βάση των δεδομένων που θα συλλεχθούν για να χαρτογραφήσουμε τον πυθμένα. Πρέπει να υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες ναυάγια στη λιβυκή ακτή». Τον φόβο της διαρροής εκφράζει λακωνικά και ο Αμερικανός Στίβεν Αντονι, πρόεδρος της Αρχαιολογικής και Ιστορικής Εταιρείας Εναλίων στην Ουάσιγκτον: «Εχει γίνει και θα ξαναγίνει».
Σοφία Στυλιανού
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου