13/9/10

ΒΑΛΧΑΛΑ - ΘΕΟΙ ΚΑΙ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ

Θεοί, ημίθεοι και ήρωες βρίσκονται σε έναν διαρκή και ακατάπαυστο πόλεμο με τους γίγαντες του ψύχους προκειμένου να διασώσουν και να διαφυλάξουν τη ζωή στους εννέα μυθολογικούς κόσμους. Η μάχη είναι σκληρή και αέναη αφού όλα τα φυσικά φαινόμενα και οι σκληρές καιρικές συνθήκες του ευρωπαϊκού βορρά, έχοντας πάρει όψεις γιγάντων και θηρίων, μοιάζει να έχουν συμμαχήσει προκειμένου να εξαφανίσουν κάθε ίχνος ζωής και κυρίως το ανθρώπινο γένος.



Στον αντίποδα αυτής της απειλής βρίσκονται οι θεοί, οι οποίοι, με τη βοήθεια των ημιθέων πολεμιστών και των γενναίων ηρώων, προασπίζονται απτόητοι το καλό, τη θερμότητα και το φως, τρία στοιχεία που συχνά ταυτίζονται.
Αγώνας μάταιος όμως αφού όλοι γνωρίζουν καλά ότι η Τελική Μάχη, το περίφημο «Ράγκναροκ», θα έρθει κάποια ημέρα και τότε εκείνοι, μολονότι θεοί, θα ηττηθούν από τις δυνάμεις του σκότους και του ψύχους και οι εννέα κόσμοι θα βυθιστούν στο χιόνι και στον αιώνιο πάγο. 

Κι όμως συνεχίζουν τον πόλεμο αφού μπορεί να είναι πολύ ανθρώπινοι για να νικήσουν τελικά, αλλά ταυτοχρόνως είναι και άλλο τόσο θεϊκοί για να αποδεχθούν τη μοιραία ήττα τους και να καταθέσουν τα όπλα. 

Κι αυτό είναι το τραγικό άλλα και το δραματικό στοιχείο της σκοτεινής κι άλλο τόσο γοητευτικής Βορειοευρωπαϊκής μυθολογίας, μιας μυθολογίας που στέκεται πέρα από ημίμετρα και διδάσκει πως ο άνθρωπος γίνεται γενναίος πολεμιστής και πως μαθαίνει να χαίρεται όταν αντικρύζει τον ερχομό των Βαλκυριών στο πεδίον της μάχης…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου